Kategorije
VIJESTI

ČOVIĆ ZGROŽEN SCHMIDTOVOM ODLUKOM: “OHR podlegao nezapamćenom pritisku bošnjačko-muslimanskih prvaka!”

Nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor kojom predsjedava Dragan Čović, izražava zabrinutost zbog, kako kažu, “podlijeganja Ureda visokoga predstavnika (OHR) nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku pozivima predstavnika bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje”, priopćeno je iz ove organizacije. U HNS-u smatraju da je OHR imao priliku da uz nametnute odluke oko finansiranja izbora u potpunosti provedu Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

U predmetu Ljubić stavljajući van snage neustavne odluke ranijih predstavnika OHR-a i u vremenu izbora doprinese konsolidaciji međunacionalnih odnosa. “Nakon svih otvorenih napada i necivilizacijskog govora mržnje, jasno je da institucije OHR-a ne mogu obavljati svoju osnovu dužnost u okruženju zasnovanom na militantnoj unitarističkoj logici i ratno nastrojenom okruženju”, istaknuto je u priopćenju.

Osuđena je “nezapamćena količina mržnje, pozivi na nasilje i ratna retorika koju smo ovih dana svi čuli od predstavnika bošnjačkih političkih stranaka koje su ujedno i organizatori prosvjeda u Sarajevu”. “HNS smatra neprihvatljivim zaglušujuću šutnju međunarodnih organizacija i predstavnika prisutnih u BiH na prijetnje upućene cijelom hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima”, navodi se u priopćenju. HNS će svoja daljnja stajališta utvrditi na vanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća.

(Slobodna.B)