ČOVIĆEV PORTAL NAPAO KOMŠIĆA: “Nije Armija BiH odbranila Maglaj nego HVO!”

Maglaj je od srpske agresije odbranio HVO, a ne Armija BiH, tvrdi mostarski portal “Dnevnik” u tekstu posvećenom predizbornom skupu Demokratske fronte Žaljka Komšića.

“Drago mi je da sam večeras sa vama u herojskom Maglaju, koji je uspio da se odbrani od dva agresora. Maglaju koji je nakon takve odbrane odlukom jednog od bivših visokih predstavnika, tamo negdje početkom ovog stoljeća, oštećen za dio teritorije, na kojem se napravila vještačka većina u korist HDZ-a”, dio je izjave kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića koju je izrekao na predizbornom skupu svoje stranke, Demokratske fronte, ovih dana u Maglaju.

Portal “Dnevnik” piše da je Komšić “u samo jednoj rečenici uspio izgovoriti barem nekoliko velikih laži koje demantiraju gole činjenice koje je u svome obraćanju Komšić jednostavno prešutio”.

Kao “prvu Komšićevu laž”, Čovićev portal navodi “da je Maglaj od srske agresije odbranilo Hrvatsko vijeće odbrane, konkretno 111xp Brigada HVO-a sa sjedištem u Žepču”.

“Odbranu grada povjerio im je Krizni stožer općine Maglaj odlukom od 2. juna 1992. godine, dan nakon što su srpske snage s Ozrena prvi put granatirale Maglaj, područje Bistrice i naselja na lijevoj obali rijeke Bosne”, navodi mostarski portal tvrdeći da je istog dana, prema svjedočenju branitelja Maglaja, “krenuo je masovni egzodus lokalnog stanovništva koje je bilo svjesno da muslimanska većina nema ni snage ni kapaciteta oduprijeti se srpskoj agresiji”.

Portal tvrdi da je Odlukom broj: 01-98-1/92 od 2. 6. 1992. odbrana općine Maglaj povjerena zapovjedništvu HVO-a Žepče, Zavidovići, Maglaj i Teslić sa sjedništem u Žepču. Portal dalje tvrdi da se ovom odlukom formacije Teritorijalne odbrane i MUP-a Maglaj, stavljaju pod zapovijedanje HVO Žepče, uz obvezu nošenja oznaka HVO-a kao i oznaka Republike BiH.

Portal također tvrdi da je Armija RBiH krenula s napadima na položaje HVO-a što su navodno zaključili i pripadnici britanskog bataljona UNPROFOR-a, na temelju velike koncentracije jedinica Armije R BiH uoči izbijanja sukoba na žepačkom području.

“U ovom trenutku nije jasno ko je započeo borbe, ali kad se odmjere vjerovatnosti, nameće se zaključak da je za to odgovorna Amija RBiH. Prisustvo vojnika 314. brigade, koja je obično stacionirana u Zenici, određeni broj vojnika 309. brigade iz Kaknja zamijećenih 23. juna kod Kamenice, kao i dominantni lokalni položaji Armije R BiH navode nas na takav zaključak“, komentar je dužnosnika britanskog bataljuna UNPROFOR-a kojeg u svojoj knjizi „Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj Bosni“ navodi američki vojni stručnjak i historičar Charles R. Schrader.

Što se pak tiče prekrajanja granica općina na ovom području, o čemu je u Maglaju govorio Željko Komšić, “granice su isključivo bile na štetu hrvatskog naroda, a ne samo kako Komšić tvrdi u korist HDZ-a. Prije takvih kvalifikacija, Komšić je trebao znati i nikako prešutjeti da je prvo razbijanje hrvatskih prostora u ovom kraju koji je tada nosio naziv Žepački Kotar, bilo 1931. godine, nakon ubistva Stjepana Radića.

S ciljem razbijanja hrvatske većine, 1953. godine komunistička vlast mijenjaju općinske granice na način da pojedina hrvatska naselja u Žepču izdvajaju i pripajaju Zavidovićima i Maglaju. Govoriti o prekrajanju granica početkom stoljeća u bilo čiju korist, a prešutjeti ove povijesne činjenice najblaže rečeno je štetno, iako od Željka Komšića ništa se drugo ne može ni očekivat. Skoro svaka njegova izjava je na štetu naroda čiju poziciju u vlasti namjerava ponovno po četvrti put uzurpirati”, tvrdi mostarski “Dnevnik”.

Podsjećamo, Komšić je kazao da je Maglaj tokom rata bio jedna enklava i da nije samo Sarajevo bilo opkoljeno, te da je Bosna i Hercegovina u najtežem vremenu bila sastavljena od enklava koje su većinom bile nepovezane.

“E, vidite, današnja politika koja prije svega dolazi iz Zagreba, uz podršku HDZ-a, Dodika i nažalost nekih stranaca, iako se nadam da visoki predstavnik to neće učiniti, pokušavaju da povuku linije između tih enklava i da BiH tako u buduće bude podijeljena”, rekao je Komšić.

“To je katastrofa, mi smo uspjeli da u zadnje četiri godine, onako stisnuti, u gradu, da se nekako odupremo domaćem, i pritisku Zagreba i jednog dijela stranaca”, dodao je.

Naglasio je da je dobra vijest što neki stranci imaju razumijevanja za ono što govore predstavnici DF-a.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više