ČOVIĆEV PORTAL RAZOČARAN IZBORIMA U TUZLANSKOM KANTONU: “Hrvati u Tuzli asimilarni u nešto drugo!”

VIJESTI

“Herceg-Bosanski” portal ABC, blizak HDZ-u Dragana Čovića, piše kako je HDZ ostvario odlične rezultate u svim kantonima gdje žive Hrvati, osim u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu gdje stranka Dragana Čovića nije uspjela preći izborni prag.

Prema popisu stanovništa iz 2013. godine, u Sarajevu živi 22.380 stanovnika koji se izjašnjavaju kao Hrvati, (7,5% ukupnog stanovništva), no HDZ je osvojio nešto malo više od hiljadu glasova, oko 1 posto, što je nedovoljno za plasman u Skupštnu Sarajevskog kantona.

Slična je situacija i u Tuzlanskom kantonu, gdje je HDZ očekivao siguran plasman u Kantonalnu skupštinu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Na osnovu rezultata koje je CIK BiH utvrdio, najviše mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona pripalo je Stranci demokratske akcije (SDA) – 13. Nadalje, budući saziv skupštine TK činit će SDP sa osam zastupnika, potom DF sa četiri, PDA sa tri, Stranka za BiH sa također tri zastupnika, dok su po dva mandata pripala NiP-u i SDBiH Zeleni pokret. Našu stranku u Skupštini TZ predstavljat će jedan zastupnik.

U Kantonu Sarajevo po sedam zastupnika imat će SDA i NiP, šest SDP, pet Stranka za BiH i Naša stranka, četiri DF i jedan “Za nove generacije”.

U oba kantona, i u Sarajevskom i u Tuzlanskom, HDZ nije bio ni blizu ulaska u kantonalni parlament, što je očigledno silno razočaralo prvake HDZ-a. Portal pod njihovom kontrolom nije mogao sakriti bijes, osobito zbog kraha HDZ-a u Tuzli, pa su tamožnje Hrvate optužili da su pristali na asimilaciju i da su postali “nešto drugo”!