ČOVIĆEV PORTAL ZVONI NA UZBUNU: “Njemačkom radikalu Ahmetoviću definitivno treba zabraniti ulazak u BiH!”a

VIJESTI

“Herceg-bosanski” portal ABC pod dirigentskom palicom Dragana Čovića, piše da “njemačkom radikalu Ahmetoviću”, koji vuče porijeklo iz BiH, definitivno treba zabraniti ulazak u našu zemlju jer se usudio osporiti odluku Visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izbornih pravila. 

Član njemačkog Bundestaga Adis Ahmetović je u saopćenju naveo da su stanovnici Bosne i Hercegovine na izborima drugog oktobra jasno glasali za Evropsku uniju i više demokratije. Kazao je da su dva od tri izabrana člana Predsjedništva iz progresivnog i socijaldemokratskog kampa. 

“Većina stanovnika Bosne i Hercegovine, pogotovo veliki dijelom bosanskih Hrvata, bosanskih Srba i Bošnjaka u Federaciji BiH, jasno su glasali za demokratske i evropske snage, za miran život, demokratiju i prosperitet”, navodi se Ahmetovievom saopćenju koje Čovićev rasistički raspoložen portal naziva “besmislenim i opskurnim priopćenjem političkog žutokljunca”. 

Ahmetović u pismu kaže da su izborna ostvarenja uništena, intervencijom Christiana Schmidta na izborni dan. 

 

“Političke akcije njemačkog visokog predstavnika nisu samo naštetili reputaciji OHR-a i na taj način BiH, nego posebno i Njemačke. Napraviti izmjene Ustava entiteta FBiH i izbornog zakona na sveti dan demokratije bez informiranja stanovništva unaprijed je globalno bez presedana te, štaviše, nekompatibilno sa smjernicama OSCE-a”, upozorio je  Ahmetović koga Čovićev portal naziva radikalom.  

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Iz krugova hrvatske vlade i okruženja HDZ-a se čulo da je nametnuta izmjena visokog predstavnika bila formulirana u Zagrebu. Visoki predstavnik je jasno prokockao povjerenje u demokratske procese, ali također i kredibilnost nezavisnosti institucije OHR-a”, kazao je Ahmetović i naglasio da je ova akcija OHR-a suprotna i poziciji njemačke vlade i Bundestaga. 

Ahmetović smatra da je neophodno da ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kritizira Schmidtove akcije najjačim mogućim terminima i da proaktivno djeluje prema SAD-u sa zahtjevom da se izmjene koje je nametnuo Schmidt ponište te da se narodu Bosne i Hercegovine konačno da put za slobodnu i demokratsku građansku državu 

“Što se tiče nedavnih stavova moga kolege u Bundestagu gospodina Juratovića: On predstavlja pojedinačno mišljenje, koje nije većinsko ni u vladi ni u ‘semafor’ koaliciji”,  napisao je Ahmetović, koji na kraju poziva stanovnike Bosne i Hercegovine, bilo da se radi o katolicima, pravoslavcima, muslimanima, Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima da snažno stanu protiv daljnje etničke podjele BiH te da samo kohezija, mir i međusobno poštovanje mogu biti put iz stalne krize. 

Čovićev portal piše da je “Ahmetović i ovim pismom pokazao da mu treba zabraniti ulazak u našu zemlju” što će se i desiti, piše portal, “nakon što se formira vlada odnosno Vijeće ministara”.