ČOVIĆEVI MEDIJI O BUDUĆNOSTI SOCIJALDEMOKRATSKE PARTIJE: “SDP bira između Bećirovića koji zagovara koaliciju sa SDA i Nikšića koji zagrljaj sa SDA smatra putem u nestanak!”

VIJESTI

Večernji list piše da se “daleko od očiju javnosti, u sjeni raspodjele pozicija i preuzimanja vlasti od Stranke demokratske akcije, odvija borba za to ko će voditi Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH.

Danas se u javnosti pojavila informacija da SDP namjerava produžiti mandat aktuelnom predsjedniku Nerminu Nikšiću, i to za najmanje godinu i po.

Povodom ove vijesti, mostarska redakcija Večernjeg lista, bliska HDZ-u Dragana Čovića, objavila je analizu šta će za budućnost SDP-a značiti ostanak Nermina Nikšića na čelu SDP-a ili eventualno preuzimanje vrha stranke od strane Denisa Bećirovića.

Večernji list piše da se “daleko od očiju javnosti, u sjeni raspodjele pozicija i preuzimanja vlasti od Stranke demokratske akcije, odvija borba za to ko će voditi Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH.

“Hoće li to i dalje biti Nermin Nikšić, koji je uspio preuzeti stranku, konsolidirati je i dovesti na vlast čak i unatoč tome što završava dvostruki mandat na čelu stranke, ili će to biti Denis Bećirović, aktualni bošnjački član Predsjedništva BiH, trebalo bi se znati vrlo skoro.

Ujedno je to i svojevrsni ogled između s jedne strane stranačkih struktura koje se smatraju bližim idejama, ali i zagovoru koalicije sa SDA, koja se pokušava nametnuti kao probosanska ideja, i druge strukture koja eventualni zagrljaj sa SDA smatra putem u nestanak ove ideje”, piše Večernji list.

Večernji list piše da trenutno većinsku podršku u stranci, posebno njenov vrhu, ima Nikšić koji je posebno osnažen nakon što je uspio preuzeti vlast i u Federaciji BiH u kojoj je objektivno najveća moć upravljanja s obzirom na snagu javnih poduzeća, fondova, broj pozicija.

“Istodobno, od istaknutijih članova na Bećirovićevoj strani su sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić te županijski zastupnik ove stranke u federalnom Domu naroda Irfan Čengić. Nedavno se Čengić javno izjasnio kako je njegov izbor Bećirović”, analizira prohadezeovski Večernji list i navodi da se Čengić “otvoreno protivio novom federalnom partnerstvu između hrvatskih stranaka i onih okupljenih oko SDP-a BiH”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Večernji list piše da “nije nikakva tajna da on (Irfan Čengić, op. SB) ima probleme s vodstvom stranke, ali i ono s njim”.

“Njegova je pak uloga iznimno važna jer predstavlja jezičac na vagi u Županijskoj skupštini u Sarajevu, kojom SDP drži tijesnu većinu potrebnu za funkcioniranje tamošnje Vlade, ali i u bošnjačkome Klubu u Domu naroda Federacije BiH, zbog čega postoji međusobna kohabitacija. No, jednako kao i u slučaju Benjamine Karić, sve je tanji prag tolerancije. A posebno je problematično što ova grupacija stalno potencira nacionalističke teme i potiče podjele na kojima je SDA i partnerski mu DF profitirao posljednjih godina”, navodi Večernji list i aludira na susret gradonačelnice Karić i članova pokreta AntiDayton za koji kažu da bi se “u bivšem sustavu i državi ovakvu skupinu nazvalo ‘neprijateljima’ države, no u BiH su oni u jednom dijelu heroji”.

Večernji list piše da “teme iz prošlosti dominiraju u aktivnosti i javnim istupima samoga Bećirevića koji je tu palicu preuzeo čak i od Željka Komšića koji je do prije pola godine slovio kao čovjek koji se najviše dokazivao, pa čak i izgarao u patriotskom nacionalizmu”.

“Bećirović je na posljednjim općim izborima osvojio više od 320.000 glasova te mu to nominalno daje osjećaj velikoga utjecaja, no valja reći kako je iza njega na tim izborima stala mašinerija SDP-a, ali i još deset drugih okupljenih stranaka. S druge pak strane, Nikšić bi, prema odredbama Statuta, trebao povući ručnu i prepustiti stranačko vodstvo vjerojatno Bećiroviću. To pak ekipa koja podupire Nikšića ne smatra dobrom idejom, zbog čega sve snažnije jača razmišljanje kako bi Nikšiću trebalo odobriti produžetak mandata na čelu stranke”, piše Večernji list i zaključuje da se Nikšić “protivi novom ‘braku’ sa SDA, smatrajući da takvu aferu stranka ne bi preživjela”.

“Upravo kako je bila pred slomom 2014., nakon četverogodišnje zajedničke vlasti političke ‘platforme'”, konstatuje za kraj Večernji list.