ČOVIĆU TEŠKO PAO DIPLOMATSKI DEBAKL: “Nadam se da će Bisera Turković nakon izbora jako brzo završiti svoj mandat!”

Predsjednik HDZ-a BIH i HNS-a BiH Dragan Čović izjavio je za mostarski televizuju “HB” da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković već odavno ne predstavlja BiH nego svoje porodične ili stranačka stavove, te je izrazio nadu kako će ona nakon izbora jako brzo završiti svoj mandat.

 

“Ona je već odavno gospođa Turković, a ne ministrica. Ja se nadam da će nakon izbora ona jako brzo završiti svoj mandat, te da ćemo imati na toj poziciji osobu koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu, a ne uske stranačke ili osobne stavove”, rekao je Čović.

Mediji pod kontrolom HDZ-a i SNSD-a, kolektivno su prešutili vijest da je premijer Izraela Yair Lapid ukorio a u međuvremenu i smijenio nerezidentnog ambasadora Izraela u Tirani Noaha Gala Gendlera koji je zadužen i za BiH, jer se samovoljno, na inicijativu Dragana Čovića, uplitao u unutrašnja pitanja u BiH. Ukor je uslijedio dvije sedmice nakon što je procurio memorandum u kojem je izraelski ambassador Gendler komentirao kontroverzni plan izborne reforme koji zagovara Čovićev HDZ BiH. Ambasador Gendler je na svoju ruku podržao prijedlog koji zagovara HDZ BiH, što je utjecajni list Haaretz ocijenio kao “novi, najniži nivo za izraelsku diplomatiju”.

Tim povodom je mostarski “ABCportal” na naslovnoj strani objavio dramatični apel hrvatskim i srpskih strankama da odmah nakon izbora, po svaku cijenu stave pod kontrolu dva ključna diplomatska punkta BiH: Ministarstvo vanjskih poslova i Ambasadu BiH u New Yorku pri Ujedinjenim nacijama.

“Prioritet svih prioriteta u ovoj zemlji je razvlašćivanje bošnjačkog monopola nad BiH. Hrvatska i srpska strana odmah poslije izbora trebaju uzeti pozicije veleposlanstva u UN-u i ministarstvo vanjskih poslova”, objavio je mostarski portal na naslovnoj strani, ne navodeći šta je neposredni povod za ovako dramatično sročeni apel. No, posve je jasno da je Čovića razbjesnila reakcija Izraela potaknuta lobiranjem iz Sarajeva.

“Trenutno najaktivniji bh. političar bar što se može saznati iz medija je svakako bošnjački nacionalist, radikal i unitarist Bakir Izetbegović”, konstatira “ABCportal” pa izvlači zaključak kako “prvi i prioritetni zadatak svih onih političkih snaga koje ovoj zemlji žele dobro, prije svega stranke HNS-a,  ali i, koliko to god čudno zvučalo, srpskog SNSD-a mora biti jaki zaokret prema razvrgavanju Bakirovog, SDA-ovog i bošnjačkog monopolizma na ovu državu”.

“Ne smije se dogoditi poslije izbora da nas u UN-u predstavlja jedan notorni Sven Alkalaj koji je kroz duge godine toliko zla nanio Bosni i Hercegovini svojim lažima i guranjem stavova koji nisu službeni stavovi BiH. Također, vrlo je važno da se više ne pušta pozicija ministarstva vanjskih poslova SDA već da ministarstvo treba preći u ruke istinskih domoljuba ove zemlje koji se drže Ustava i ne podrivaju Dayton nekakvim huškanjima bošnjačke javnosti na nemoguću građansku državu koja nema nikakvo uporište u našem Ustavu”, navodi zaapjenušanom tekstu “ABCportal”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više