‘Crni led‘ paralizirao Njemačku: Vatrogasci proglasili vanredno stanje, desetine povrijeđenih

‘Crni led‘ paralizirao Njemačku: Vatrogasci proglasili vanredno stanje, desetine povrijeđenih

SVIJET

U nekoliko njemačkih saveznih država u četvrtak navečer dogodile su se brojne saobraćajne nesreće, a za sve je kriv crni led. Radi se o tankom zaleđenom sloju na asfaltu koji se stvara nakon ledene kiše ili pak otapanja snijega pri niskim temperaturama. Najčešće je prisutan u ranim jutarnjim satima i noću, kada je na cestama najmanje vozila.

Stanovnici su putem aplikacije za upozoravanje primili obavijest u kojoj se pozivaju na oprez zbog pojave crnog leda.

Zaleđena Rajna u Duesseldorfu

List Bild upozorava stanovnike Njemačke da voze oprezno: ‘Crni led pretvara ceste u piste opasne po život. Prvo mraz, pa opasna magla‘.

Najopasnije je bilo na sjeveru i istoku Njemačke. Vozačica (41), koja se kretala u smjeru Stollberga, svojim je BMW-om i prikolicom proklizala na poledici. Automobil se bez kočenja zabio u semafor i prevrnuo. Drvene palete koje su bile u prikolici su se rasule po cesti, pa su morali cestu zatvoriti na nekoliko sati.

Prema podacima njemačke meteorološke službe, temperature su se na sjeveru zemlje u petak ujutro spuštale do -5 Celzijevih stepeni, a službeno upozorenje za crni led u Berlinu bilo je na snazi do 10 sati. Preporučuje se ljudima da ostanu kod kuće, ako je to moguće.

U Berlinu su vatrogasci proglasili vanredno stanje jer su im sva vozila u upotrebi. Samo u poslijepodnevnim satima u četvrtak je zabilježeno više od 50 povrijeđenih uslijed padova. Samo u okrugu Dahme-Spreewald u Brandenburgu od 16 sati dogodilo se 12 saobraćajnih nesreća.

U južnom dijelu Njemačke polako postaje sve hladnije. Njemačka meteorološka služba očekuje lokalne temperature između -4 i -9 °C. U blizini Alpa i u gorju čak do -13 stepeni. Na sjeveru i istoku neće biti samo hladno, nego vozačima i dalje opasnost prijeti zbog skliskih prometnica.

Opasnost od crnog leda vraća se u subotu navečer. Vozači na sjeveru moraju biti izuzetno oprezni, jer na sjeverozapadu u podnožju Alpa mjestimice ima guste magle s vidljivošću manjom od 150 metara.

Raport