Kategorije
VIJESTI

Crnogorska zastupnica Draginja Vuksanović-Stanković je veliki prijatelj BiH, progovorila je bez dlake na jeziku: Osramotio je Crnu Goru Dritan Abazović!

Ne stišavaju se reakcije na istup premijera Crne Gore Dritana Abazovića na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

Uprkos ekspresnom izvinjenju zbog izjave da “genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima” i da ga “nisu počinile vojske, nego politike zla, smrti i prevara”, mnogo je onih koji ipak ne vjeruju da se radilo o “nejasno izrečenoj misli”.

Usred govora

Draginja Vuksanović-Stanković, zastupnica SDP-a u Skupštini Crne Gore, rekla je za „Avaz“ da je obraćanje premijera Abazovića historijska sramota za Crnu Goru.

– Kao veliki prijatelj BiH, upućujem izvinjenje svim majkama Srebrenice i svim građanima BiH zbog sramne izjave premijera koji je tamo došao da predstavlja Crnu Goru. Iz razloga bezbjednosti nisam prisustvovala konferenciji i komemoraciji, ali mi je žao što nisam bila u Potočarima.

Ustala bih usred govora i poručila Dritanu Abazoviću da treba da ga je sramota i da napusti govornicu, da ne povređuje majke Srebrenice, sjećanje na žrtve i da ne vrijeđa Crnu Goru, koju je došao da predstavlja – kaže Vuksanović-Stanković.

Kraj karijere

Izvinjenje Abazovića smatra ciničnim, podmuklim i neprihvatljivim, jer ono što je izgovorio bilo je jasno i neoprostivo. Očekuje pad Vlade Crne Gore i smatra da je Abazović na ovaj način završio svoju političku karijeru.

– Umjesto da ispunjava evropsku agendu i postupa po sporazumu koji je potpisan sa 43. vladom, on je izgubio šansu da uvede Crnu Goru u EU kao prvi premijer u istoriji.

Izabrao je drugu stranu, da izda svoju državu. Ona izjava u Potočarima je naprosto urušila njegov kredibilitet jer je nevjerovatno da neko ko je doktor političkih nauka dopusti sebi onakvo nešto – ističe Vuksanović-Stanković.

Sigurnosne procjene

Na pitanje na koji je način bila ugrožena njena sigurnost, Vuksanović-Stanković podsjeća na svoj stav da je RS nastala na genocidu te da je procijenjeno da bi, na osnovu Krivičnog zakona RS, mogla biti uhapšena na putu ka Srebrenici.

– Ne bih stavljala sebe u prvi plan, jer su ovih dana u prvom planu sjećanja na žrtve genocida, kojima se svi poklanjamo. Svi smo uz majke Srebrenice. Bitno je da sam ja tamo bila svojim srcem i dušom – kaže Vuksanović-Stanković.