CVIJANOVIĆ IZ ISTANBULA: “Stav Turske je da BiH ne treba da dozvoli ikome miješanje!”

“Erdoganovi odgovori bili su vrlo, vrlo zanimljivi. Ostavio je utisak čovjeka koji aktivno učestvuje u svim procesima i ima pristup određenim stvarima i informacijama koje mi nemamo u ovom momentu”, zaključila je Cvijanovićeva.

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je danas u Istanbulu da je raduje poruka turskih vlasti da BiH treba samostalno da razvija zajednički život i da ne treba da dozvoli da se iko sa bilo kojim namjerama miješa.

Cvijanovićeva je rekla da se Turska nalazi u okruženju gdje ima mnogo turbulencija, gdje je bilo mnogo nemira i intervencija, ali da postoji želja da se svi razumiju i da se treba okrenuti onome ko dolazi sa dobrim namjerama.

“U suštini, mir i stabilnost postojaće samo kada vi to unutra želite”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Turskoj, gdje sa druga dva člana Predsjedništa BiH Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem boravi u radnoj posjeti.

Prema njenim riječima, Erdogan je ukazao na potrebu jačanja unutrašnjeg dijaloga, što znači da vlasti u BiH treba da se same oslanjaju na svoje snage i da više komuniciraju, a da manje očekuju da će doći gotova rješenja i da može doći neko dobro rješenje koje je nametnuto spolja.

“Postigli smo visok stepen saglasnosti o onome što mi promovišemo u Republici Srpskoj sa onim što smo imali priliku da ovdje čujemo. Smatram da je ovo bio veoma konstruktivan sastanak na kojem je pokazano veliko razumijevanje za prilike, odnosno neprilike koje se dešavaju na zapadnom Balkanu, prvenstveno u BiH”, navela je predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Isto tako, dodala je Cvijanovićeva, to je bila dobra prilika da se otvoreno razgovara i postave određena pitanja u smislu gdje se to kreće ovaj svijet i šta se može očekivati nakon turbulencija na globalnom i regionalnom planu.

“Erdoganovi odgovori bili su vrlo, vrlo zanimljivi. Ostavio je utisak čovjeka koji aktivno učestvuje u svim procesima i ima pristup određenim stvarima i informacijama koje mi nemamo u ovom momentu”, zaključila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da, osim što postoje i emotivne veze između bošnjačkog i turskog naroda, postoji i ogromna širina, tolerancija, razumijevanje i želja sa turske strane da se gradi partnerstvo sa svima u Bosni i Hercegovini.

“To je nešto što moram podržati”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izrazio zainteresovanost za zajedničko učešće BiH i Turske u investicijama, posebno u oblastima energetike, solarne i hidroenergije, kao i povezivanje u svim drugim privrednim oblastima.

Cvijanovićeva je dodala da su na sastanku razgovarali o izgradnji auto-puta od Banjaluke prema Beogradu kako bi se olakšala komunikacija i omogućilo privrednicima i građanima neometano brže, bolje i kvalitetnije kretanje modernom saobraćajnicom.

Ona je rekla da je naglasak sastanka sa Erdoganom bio na privredi i insistiranju da se zajedničkim snagama trebaju realizovati veliki infrastrukturni projekti.

“Infrastruktura, sama po sebi, ne daje sve, ali je dobra da privuče neke druge investicije. Iz tog razloga je energetika nešto što je danas globalno važno”, rekla je Cvijanovićeva.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine boravili su danas u radnoj posjeti Turskoj, na poziv predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

 

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
OPTUŽBE IZ KREMLJA ZBOG “NEPRIJATELJSKOG ČINA”: “Slovačka je slanjem MiG-ova Ukrajini…”

Rusija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu. Slovačka, prema sporazumu potpisanom Pročitaj više

JUSUF NURKIĆ: KOLIKO MORAŠ BITI JADAN DA PRETUČEŠ FADILA I AJŠU KOJI SU U OSMOJ GODINI ŽIVOTA I TO ZA PRVI DAN RAMAZANA

Dvoje povratnika večeras je transportovano do Doma zdravlja u Višegradu, a policija je u Omeragićima gdje je u toku uviđaj Pročitaj više

NIKŠIĆ TVRDI DA MU JE SDA DAVAO MILIONE KM DA BUDU U KOALICIJI S NJIMA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Sa popularnim voditeljom razgovarao je o aktualenim Pročitaj više

Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Iako su svoj život i karijeru izgradili zahvaljujući svom talentu u pjevanju, rijetko ko zna više o privatnom životu slavnih Pročitaj više