DA BI SE GRAĐANI GRIJALI NA STRUJU MORAJU PREĆI SA 4.2 NA 10 KWH, TO ĆE IH KOŠTATI 1.334 KM

Drastična poskupljenja peleta, ogrjevnog drveta, uglja i drugih energenata prisilila su građane da sve intenzivnije razmišljaju kako se ugrijati tokom zime, a sudeći po velikoj potražnji za klima-uređajima, radijatorima, grijalicama, izgleda da se struja čini kao najprihvatljivija opcija.

Međutim, iz „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) za “Avaz” kažu da već prate potrošnju i da ostaju pri upozorenjima da će struje biti, ali ne za zagrijavanje prostora, i da građani dobro razmisle prije nego što krenu u takve investicije.

Zato je u pripremi model po kojem će cijena struje za prosječnu potrošnju ostati ista, dok bi ona prekomjerna bila dvostruko skuplja.

Direktor EPBiH Admir Andelija pojašnjava da će građani koji se žele grijati na struju najprije morati platiti povećanje priključne snage u svom domaćinstvu.

Priključna snaga je količina energije koju potrošač u momentu može koristiti, a u slučaju prekomjerne potrošnje limitirano brojilo ih isključuje sa sistema. Rješenje je smanjiti potrošnju ili povećati priključnu snagu, a prelazak sa 4,2 na 10 kWh, potrebnu za grijanje, koštao bi 1.334 KM.

– Ako na to dodamo duplo veću cijenu energije za grijanje onda će grijanje na struju biti preskupa investicija. Dakle, cijena struje za prosječnu potrošnju do nekih 300 kWh ostat će ista, dok će cijena preko toga biti dvostruko i više skuplja. Na taj način bismo zaštitili prosječne potrošače, da ne trpe oni koji se ne griju na struju, ali i EP BiH i rudnike – ističe Andelija.

Admir Andelija

Andelija kaže da je EP BIH zadržala dosadašnje cijene toplotne energije iz termoelektrana za Tuzlu, Lukavac i Kakanj, te da Vlada FBiH subvencionira oko 70.000 kupaca iz ugroženih kategorija stanovništva sa 100 KM do Nove godine. Zato očekuje da i niži nivoi vlasti urade isto, da Kanton Sarajevo i Zenica subvencioniraju cijenu plina, te da i druge sredine pomognu ugroženima u nabavci energenata za zimu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više