Dekanesa Medicinskog fakulteta brani Sebiju Izetbegović: Zaustavite neprimjerene pritiske na profesoricu

VIJESTI

Senat Univerziteta u Sarajevu danas sa početkom u 13 sati održat će vanrednu sjednicu na kojoj će biti dvije tačke dnevnog reda, a jedna od njih je način stjecanja i revizija diploma.

Članovi senata raspravljat će i odlučivati o diplomama generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Sjednici bi trebali prisustvovati rektor UNSA, prorektori, predstavnici (dekani) fakulteta, instituta i ostali članovi.

Među njima je i Medicinski fakultet koji je, zbog pisanja medija o najavi ove sjednice, imao potrebu da reagira, kako bi “stali na stranu” svog uposlenika, Sebije Izetbegović.

U otvorenom pismu koje potpisuje dekanesa Amina Valjevac, između ostalog, traže da se zaustave neprimjerene pritiske na profesoricu Izetbegović.

– Ne smijemo se navići da su sve učestaliji, neodmjereni i neprikladni medijski napisi, izjave i kampanje, vođene raznim motivima koje nimalo bezazleno ugrožavaju ugled, ljudsko dostojanstvo i osjećaj sigurnosti naših kolega. Moramo stati u zaštitu ljudskih prava i dostojanstva svih članova naše akademske zajednice… – navodi se između ostalog u pismu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Pismo podrške

Dalje dodaje da je njena odgovornost, kao člana kolektiva Medicinskog fakulteta, da skrene pažnju na konstantne neprimjerene pritiske na uvaženu prof. dr Sebiju Izetbegović.

U pismu je podsjetila da je diploma Izetbegović bila predmet inspekcija i drugih provjera.

– Apelujemo da se u donošenju stavova i odluka koje se tiču naših kolegica i kolega vodimo dokazima, i još bitnije tumačenjem dokaza od strane nadležnih i stručnih institucija ove države – navodi, između ostalog, u pismu.

Avaz