Kategorije
VIJESTI

DEMONSTRACIJE ISPRED OHR-a: Više od 30.000 nezadovoljnih građana najavilo dolazak u Sarajevo…

Poručeno je da bi planiranim izmjenama Schmidt derogirao Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da bi povratnici imali najveću štetu.

Grupa na FB “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” koja ima već oko 30.000 članova poziva na proteste ispred OHR-a nakon najave da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona kojim se i zvanično legalizira aparthejd i ispunjavanju uslovi HDZ BiH kojem će biti zagarantovan ulazak u vlast.

“Ko je ZA organizaciju protesta ispred OHR-a? Gotovo pa sigurno Christian Schmidt nameće izborni zakon koji krši sve ljudske, građanske vrijednosti. Zašto je toliko teško BiH urediti po demokratskom građanskom principu? “Švabo” je došao izazvati nove podjele i sukobe u BiH. Bez 100.000 ljudi na protestima, nemamo šta očekivati”, stoji u jednoj od objava.

Protest će najvjerovatnije biti održan u ponedjeljak nakon što se Schmidt vrati u BiH. Razgovore koje je obavio sa političkim liderima vodio je putem telefona.

Najave koje idu u pravcu da Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona BiH izazvale su oštre reakcije političkih stranaka posebno SDA, DF, SDP BiH, Naše stranke, NIP-a, NES-a, Nezavisnog bloka.

Poručeno je da bi planiranim izmjenama Schmidt derogirao Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da bi povratnici imali najveću štetu.

SB