DIPLOMATE U AKCIJI, ŽESTOK PRITISAK NA ALKALAJA: Traže da pred Vijećem sigurnosti UN-a ne iznosi kritike na račun Christiana Schmidta

VIJESTI

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj obratiti će se na sutrašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, a neminovno se očekuje da će ovaj diplomata kojeg je imenovao Željko Komšić komentirati i nametnute odluke Christiana Schmidta.

Jedna od ključnih tema obraćanja ambasadora Bosne i Hercegovine u UN-u Svena Alkalaja bit će i sporno nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH visokog predstavnika, koje je u široj javnosti ocjenjeno kao izlaženje u susret političkim zahtjevima zvaničnog Zagreba.

Premijer Hrvatske je u nekoliko navrata potvrdio da je hrvatska delegacija komunicirala sa Schmidtom o potrebi nametanja izbornog zakona što je tumačeno kao direktan utjecaj službenog Zagreba na unutrašnja pitanja u BiH.

 

Da li će se Schmidt sutra obratiti u UN-u nije sigurno, s obzirom da Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti nije podržala njegovo imenovanje.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Ono što je uoči sutrašnje sjednice naročito zanimljivo jesu, kako saznaje sarajevski portal  Klix, brojni diplomatski apeli i svojevrsni pritisci na bosanskohercegovačku delegaciju od diplomatija koje su podržale nametanje rješenja u interesu Zagreba i HDZ-a BiH.

Kako saznaje Klixod bosanskohercegovačke delegacije se zahtijeva da se uzdrži od otvorenih kritika Christiana Schmidta. U svakom slučaju sutra će pred Vijećem sigurnosti UN-a biti Schmidtov izvještaj, ali vjerovatno i Alkalajeva kritika na račun posljednjih Schmidtovih odluka.