DIREKTOR ELEKTROPRIVREDE BIH: UKOLIKO TREND TROŠENJA STRUJE BUDE U STALNOM PORASTU, MI ĆEMO PODUZETI ODREĐENE KORAKE

Katastrofalna suša u posljednja tri mjeseca imala je negativan utjecaj na rad hidroelektrana i samim tim proizvodnju električne energije u Bosni i Hercegovini.

Ipak, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija u razgovoru za Faktor kaže kako je ova državna kompanija u velikoj mjeri umanjila negativne posljedice.

– Ovaj ekstremno sušan period utjecao je na manje dotoka vode u jezerima u hidroelektranama Jablanica, Grabovica i Salakovac. Međutim, nije bila ugrožena njihova funkcionalnost.

Istina, evidentna je manja proizvodnja električne energije u ove tri hidroelektrane, ali smo taj manjak nadomjestili strujom proizvedenom u termoelektranama. Proizvodnja struje u termoelektranama je skuplja, a tu razliku smo pokrili visokim cijenama električne energije na međunarodnim berzama.

Dakle, mi nismo imali ozbiljan problem s kojim se susreće, recimo, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosna – ističe Andelija.

Admir Andelija
Mnogi su se već odlučili da se “odreknu” gasa i u predstojećoj zimskoj sezoni griju na električnu energiju. Može li sistem EPBiH izdržati povećan broj korisnika?

– Struja se mora štedjeti. Ukoliko trend trošenja, a mi ga pratimo svakodnevno, bude u stalnom porastu, mi ćemo poduzeti određene korake. Mora se znati da alternativa grijanju na skupi gas ne može biti isključivo niti dugoročno električna energija. Može jedan mjesec i šta onda?

Na potezu su lokalne zajednice kao i kantoni da određenim mjerama, kao što je to, recimo, subvencioniranje, olakšaju stanovništvu. To je već uradila Vlada Federacije BiH koja subvencionira električnu energiju – podvlači direktor Elektroprivrede BiH.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NIKŠIĆ TVRDI DA MU JE SDA DAVAO MILIONE KM DA BUDU U KOALICIJI S NJIMA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Sa popularnim voditeljom razgovarao je o aktualenim Pročitaj više

Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Iako su svoj život i karijeru izgradili zahvaljujući svom talentu u pjevanju, rijetko ko zna više o privatnom životu slavnih Pročitaj više

“Jelo bi se iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga Pročitaj više

OPET ZAOBILAZI DRŽAVNE INSTITUCIJE: Zoran Milanović sutra stiže u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Za kraj posjete planirano je obraćanje Milanovića Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sutra dolazi u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, Pročitaj više