Kategorije
VIJESTI

“DODATNO VRIJEĐAJU ŽRTVE”: Turković traži krivičnu odgovornost srpskih ministara zbog negiranja genocida

“Tražim ostavku predsjedavajućeg Tegeltije i ministara Košarca, Mitrovića i Lučića zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Vijeća ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici”, navela je Turković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te trojica ministara iz reda srpskog naroda Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić su danas, na sjednici Vijeća ministara BiH, svojim glasanjem protiv Odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, potvrdili da negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu, obajvila je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković i dodala:

“Tražimo od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ih pozove na krivičnu odgovornost zbog negiranja genocida u svrhu širenja mržnje.

Također, tražim ostavku predsjedavajućeg Tegeltije i ministara Košarca, Mitrovića i Lučića zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Vijeća ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Na ovaj način ne samo da je spriječeno pravo žrtava genocida da se dostojanstveno obilježi Dan sjećanja u cijeloj državi, nego su svjesno i iz političkih motiva negirane sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici.

Ovo je dukobo nehuman i neljudski čin kojim se dodatno vrijeđaju žrtve genocida te daje podrška onima koji su počinili genocid”, zaključila je Turković.

SB

Napišite Komentar..