Dodik iznerviran zbog Džaferovićevog obraćanja: Muslimani bi da dobiju jeftin gas, a usput bi pljuvali po Rusiji

To im je sportska discilina koju upotrebljavaju 24 časa dnevno, rekao je Dodik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će već sutra protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića podnijeti krivičnu prijavu za “zloupotrebu položaja i ovlaštenja zbog njegovog današnjeg nelegitmnog učešća na Samitu o međunarodnoj krimskoj platformi, koji je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine”.

Dodik je naglasio da ne postoji stav Predsjedništva BiH u vezi sa ovim pitanjem i da je Džaferović prekršio poslovnik o radu ove institucije.

– Jer on nije samostalan u funkciji predsjedavajućeg. Član Predsjedništva ima pravo da ostvaruje međunarodne kontakte, ali ti međunarodni kontakti nisu u ime Predjedništva ako nema stava Predsjedništva, izjavio je Dodik novinarima u Brčkom.

Upitan da prokomentariše stav Džaferovića, koji je na online Samitu rekao da institucije BiH podržavaju integritet svih zemalja, potvrdivši time da Krim pripada Ukrajini, Dodik je podsjetio da je bio stava da predstavnici BiH ne treba da učestvuju na navedenom skupu.

– Muslimani bi u Sarajevu da dobiju jeftin gas, a usput bi pljuvali po Rusiji. To im je sportska discilina koju upotrebljavaju 24 časa dnevno. Mislim da bi bilo pametnije da se nije u tome učestovalo, rekao je Dodik, prenose Nezavisne.

Dodik je naglasio da BiH nema ni jedan stav o ukrajinskoj krizi u vezi sa dešavanja nakon februara.

– Postoje samo unilateralni stavovi. Neki muslimanski ambasadori, pa i oni koji su pod upravom Željka Komšića, po svijetu hodaju i prihvataju učešće u različitim platformama, ali to nisu stavovi BiH, rekao je Dodik.

On je rekao da ni jedan organ BiH nije donio ni jedan stav koji bi dao mogućnost za formalno uvođenje bilo kakvih sankcija Ruskoj Federaciji.

Dodik je naglasio da Džaferovićev postupak predstavlja “miješanje u unutrašnje stvari”, te da njegov stav nije stav BiH.

– Džaferović je jedna trećina Predsjedništva, a organ koji se zove Predsjedništvo je kolektivni organ i samo on može donijeti stavove. To ne mogu da budu stavovi Predsjedništva. On će se pozvati na neku priču iz 2014. godine kada je to bilo sasvim neki drugi odnos, sasvim neko drugo stanje, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da rušenje svake zemlje počinje sa rušenjem njenih najviših organa.

– Mislim da je ovdje Džaferović prvak svijeta u tome, rekao je Dodik.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Iako su svoj život i karijeru izgradili zahvaljujući svom talentu u pjevanju, rijetko ko zna više o privatnom životu slavnih Pročitaj više

“Jelo bi se iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga Pročitaj više

OPET ZAOBILAZI DRŽAVNE INSTITUCIJE: Zoran Milanović sutra stiže u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Za kraj posjete planirano je obraćanje Milanovića Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sutra dolazi u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, Pročitaj više

NIKŠIĆ, IZDAJA I MEĐUNARODNA UVJERAVANJA: Preuzima li Schmidt ekskluzivitet odlučivanja u ime Bošnjaka i ulogu ‘političkog tate’ trojkaša

Današne dogovaranje s HDZ-om i Nikšićeva rečenica nakon tog sastanka zapravo ponajbolje opisuje stanje duha unutar trojka plus koalicije. A Pročitaj više