Dodik o postavljanju novog njemačkog ambasadora u BiH: Morali smo skrenuti pažnju, već daje neke rezultate

On je istakao da su glavni problem u BiH stranci koji nikada nisu dozvolili da se domaće političke snage dogovore ili postignu bazični konsenzus, te napomenuo da je bilo primjera da se domaći političari dogovore, a da to za dva dana sruše “stranci u Sarajevu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da njegova odluka da ponovo uskrati saglasnost za postavljanje novog njemačkog ambasadora u BiH već daje rezultate i da je morao da skrene pažnju na to da Njemačka proteklih više od godinu dana čini poteze koji su veoma indikativni.

Povodom ove odluke i optužbi da “zaoštrava odnose sa Njemačkom”, Dodik je rekao da nije podanik i da Njemačka u zadnjih više od godinu dana čini poteze koji su veoma indikativni, te da se mora vidjeti o čemu se tu radi.

– Morali smo skrenuti pažnju. Evo već juče to daje neke rezultate. Njemačka Ambasada je rekla da stoji iza Dejtonskog sporazuma i iza Republike Srpske na jedan uvijen način, ali ipak je rekla. To nismo mogli da čujemo u zadnjih nekoliko godina, a evo sada imamo tu priču –  rekao je Dodik za Pink.

On je poručio da će samo tražiti da se to pojasni.

– Opet postavljam pitanje šta je istina, ova rezolucija koju je donio Bundestag, ili stav Ambasade (Njemačke), jer jedno drugo isključuje. Ako oni podržavaju ustavni poredak u BiH, onda ne važi rezolucija –  rekao je Dodik.

On je istakao da su glavni problem u BiH stranci koji nikada nisu dozvolili da se domaće političke snage dogovore ili postignu bazični konsenzus, te napomenuo da je bilo primjera da se domaći političari dogovore, a da to za dva dana sruše “stranci u Sarajevu”.

– Njihov intervencionizam je antipravni, protiv Ustava BiH, antidejtonski, predugo se zadržava – gotovo 26 godina stranci upravljaju BiH, a nisu uspjeli da naprave održiv model funkcionisanja, a njihov intervencionizam se još više pojačava –  rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, stranci putem takozvanih visokih predstavnika nameću zakone, a sada hoće da promijene Ustav, i to je potpuno neodrživa situacija.

Dodik je poručio da neće da ćuti, kao što predlažu neki iz opozicije koji smatraju da je potrebno trpjeti i dodao da on neće da trpi i da se osjeća bolje kada izbjegne da stranci misle da su Srbi glupi, niže vrijedni i da oni mogu da rade šta god hoće.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više