Kategorije
VIJESTI

DODIK OBJAVIO FOTOGRAFIJE PRIPADNIKA VOJSKE RS-a KOJE JE TUŽILAŠTVO NALOŽILO DA SE UKLONE IZ BRATUNCA: “”Ni za ovaj zločin niko nije odgovarao…”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napisao je na svom Twitter profilu kako se navršilo 30 godina kako su “muslimanske snage pobile 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim i bratunačkim selima i da ni za ovaj zločin niko nije odgovarao.”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napisao je na svom Twitter profilu kako se navršilo 30 godina kako su “muslimanske snage pobile 69 srpskih civila i vojnika u srebreničkim i bratunačkim selima i da ni za ovaj zločin niko nije odgovarao.”

“Ni za ovaj zločin niko nije odgovarao. Istom rečenicom, na našu žalost i sramotu svih, završavamo svako sjećanje na srpske žrtve!”, napisao je na Twitter profilu Dodik.

Dodik je uz ovaj tekst objavio i fotografiju fotografiju pripadnika Vojske RS-a čiji su pripadnici i izvršili genocid, a koje su uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici i kolektivne dženaze u Potočarima, postavljene na putu koji iz Bratunca vodi ka Memorijalnom centru Potočari, na dužini nešto većoj od dva kilometra.

Tužilaštvo Okružnog tužilaštva Bijeljina izdalo je nalog da se sa javnih površina u Bratuncu uklone fotografije poginulih boraca Vojske Republike Srpske i srpskih civilnih žrtava, što su porodice žrtava i učinile, no onda su ih postavile u vlastita dvorišta.

Podsjećamo, 11. jula je u Potočarima klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava genocida, za čiji su ukop pronađenih posmrtnih ostataka saglasnost dali članovi porodica.

 

I dok se cijeli svijet sa tugom prisjeća užasnog zločina genocida koji je prije skoro tri decenije počinjen u Srebrenici, čini se kako se provokacije, vjerovatno ohrabrene sve nemoralnijom političkom retorikom u bh. javnom prostoru od onih koji negiraju presuđene ratne zločine i slave njihove nalogodavce, svake godine samo pojačavaju.

U Potočarima je do sada ukopana 6.671 žrtva genocida, a porodice i dalje tragaju za ubijenima čije su posmrtne ostatke istražitelji pronalazili i u nekoliko različitih masovnih grobnica zbog namjere počinitelja zločina da se prikrije užasan zločin genocida koji je počinjen nad muškarcima i dječacima srebreničke enklave.

Do sada su sudovi izrekli više od 700 godina zatvorskih kazni za genocid i zločine počinjene u Srebrenici.

Presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda BiH utvrđeno je da je u julu 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid. Sudovi su do sada za genocid osudili ukupno 48 osoba od kojih pet na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

Slobodna Bosna