Dodik opet izvrće teze: Izetbegović Ruši BiH, a Šarović bi “digao” vojsku na RS

Eto neka ratuju, pa da vidimo kako će proći, poručio je Dodik Izetbegoviću

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ruši dejtonsku i ustavnu BiH, tvrdi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, obraćajući se danas medijima u Trebinju.

– To se vidi u odnosu prema Hrvatima, a sada to želi da nametne i Srbima  rekao je Dodik.

Povodom Izetbegovićeve izjave da će “opet morati da se brani mir i teritorijalni integritet BiH, ali da će to biti lakše nego prije 30 godina”, Dodik je rekao da Izetbegović “pokušava da vrati svoju reputaciju dobrog muslimana kod muslimanske populacije”.

– Ono što slušamo u kontinuitetu govori o tome da se radi o ozbiljnoj politici i da to više nije samo ekces ili izjava. Mi to znamo, rekao je Dodik.

Dodik smatra da Izetbegović uoči izbora navodno koristi ukrajinsku krizu i da pokušava da SDA prikaže kao prozapadnu stranku.

– To rade smišljeno, organizovano, bez oklijevanja i masovno ruše ustavni poredak. Ako iko ruši ustavni poredak, ruše ga stranci, a onda i muslimanske političke partije i njihovi funkcioneri, rekao je Dodik.

On je ponovio da teritorijalni integritet BiH podrazumjeva ključnu stvar, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i ako toga nema, nema ni suvereniteta, ni teritorijalnog integriteta. Naglasio je da Republika Srpska nema namjeru da ratuje i da ugrožava mir.

– RS nema namjeru ni da vodi bilo kakve aktivnosti koje bi ugrozile teritorijalni integritet BiH sastavljene od dva entiteta, ali će Republika Srpska braniti sebe, šta god to značilo. Naše strukture nikada neće preći ni centimetar entitetske linije – poručio je Dodik.

Dodik je ukazao da entitetska linija postoji.

– Bakir Izetbegović ako misli da može da pređe u Republiku Srpsku sa svojim nekim imaginarnim snagama, koje ne mogu biti formalne, braneći navodno mir, vidjećemo kako će se provesti – istakao je Dodik i dodao da to ne bi savjetovao Izetbegoviću.

Dodik je pojasnio da upotrebu Oružanih snaga BiH isključivo može da odobri Predsjedništvo BiH i da on to nikada ne bi dozvolio.

Prema njegovim riječima, to niko od Srba ne bi dozvolio, osim predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, koji bi, kako je ukazao, dozvolio da Oružane snage urade nešto u Banjoj Luci ili BiH ili Republici Srpskoj.

-To bi uradio Šarović, to sam sto odsto siguran, i niko drugi – ponovio je Dodik.

Dodik se zapitao kako Izetbegović misli da upotrijebi vojsku kada u Dejtonskom sporazumu piše da oružane formacije, pa i policija, ne mogu da pređu entitetsku liniju bez saglasnosti drugog entiteta.

– Sa kojim je on policijskim snagama mislio da pređe u Republiku Srpsku, ko će komandovati tim snagama? Јa sam uvjeren da to neće dozvoliti ni hrvatska komponenta i onda imamo paravojsku. Eto neka ratuju, pa da vidimo kako će proći – poručio je Dodik, javlja RTRS.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SANJU VULIĆ UHVATILA VELIKA PANIKA: “Amerika štiti one koji mi prijete”

Pričajući o slobodi govora, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Sanja Vulić, navela je Pročitaj više

PIJAN I DROGIRAN PREGAZIO ŽENU PA POBJEGAO

D. B. (39) iz Futoga lišen je slobode zbog sumnje da je pregazio ženu K. S. (84) na raskrsnici ulice Pročitaj više

ŽELJKA CVIJANOVIĆ OSUDILA NAPAD NA POVRATNIKE: “Zgrožena sam brutalnošću i smatram nedopustivim ugrožavanje bilo čije lične bezbjednosti i imovine u RS-u”

Ona je pozdravila brzu reakciju MUP-a Republike Srpske, istakavši da očekuje da nadležne institucije adekvatno sankcionišu izvršioca ovog razbojništva. Predsjedavajuća Pročitaj više

Sin napadnutih povratnika: Najvažnije je da se majka i babo oporave, oni su jedini istinski povratnici tu

Hasib Memišević, sin Fadila i Ajše Memišević koji su brutalno pretučeni u selu Omeragići kod Višegrada, kazao je u izjavi Pročitaj više