DODIK PRED IZBORE PRIJETI SUKOBIMA: “Izetbegović ako misli da može preći u RS sa svojim nekim imaginarnim snagama, braneći navodno mir, vidjećemo kako će se provesti”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ruši dejtonsku i ustavnu BiH, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući ponovne “prijetnje lidera SDA”, prenosi RTRS.

“To se vidi u odnosu prema Hrvatima, a sada to želi da nametne i Srbima”, rekao je Dodik.

Povodom Izetbegovićeve izjave da će “opet morati da se brani mir i teritorijalni integritet BiH, ali da će to biti lakše nego prije 30. godina”, Dodik je rekao da Izetbegović “pokušava da vrati svoju reputaciju dobrog muslimana kod muslimanske populacije”.

“Ono što slušamo u kontinuitetu govori o tome da se radi o ozbiljnoj politici i da to više nije samo ekces ili izjava. Mi to znamo”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da Izetbegović uoči izbora koristi ukrajinsku krizu i na bazi patetike koju SDA pokušava da proda posljednjih 30 godina nastoji da ponovo izgradi partiju međunarodnog, prije svega zapadnog faktora.

“To rade smišljeno, organizovano, bez oklijevanja i masovno ruše ustavni poredak. Ako iko ruši ustavni poredak – ruše ga stranci, a onda i muslimanske političke partije i njihovi funkcioneri“, naglasio je Dodik.

 

Dodao da je sada situacija da Šefik Džaferović pokušava da izigra Predsjedništvo BiH tako što će pokušati da učestvuje na nekoj onlajn konferenciji o Ukrajini bez utvrđivanja stavova.

Dodik ističe da je zatražio održavanje hitne sjednice Predsjedništva BiH i da se vidi ima li DŽaferović saglasnost za to ili nema.

Prema njegovim riječima, svaki dan je evidentno rušenje teritorijalnog integriteta BiH za koji se oni zalažu.

Dodik je ponovio da teritorijalni integritet BiH podrazumjeva ključnu stvar, a to je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i ako toga nema – nema ni suvereniteta, ni teritorijalnog integriteta.

On je naglasio da Republika Srpska nema namjeru da ratuje i da ugrožava mir.

“Srpska nema namjeru ni da vodi bilo kakve aktivnosti koje bi ugrozile teritorijalni integritet BiH sastavljene od dva entiteta, ali će Republika Srpska braniti sebe, šta god to značilo. Naše strukture nikada neće preći ni centimetar entitetske linije”, poručio je Dodik.

Dodik je ukazao da entitetska linija postoji.

 

Bakir Izetbegović ako misli da može da pređe u Republiku Srpsku sa svojim nekim imaginarnim snagama, koje ne mogu biti formalne, braneći navodno mir, vidjećemo kako će se provesti“,  istakao je Dodik i dodao da to ne bi savjetovao Izetbegoviću.

Dodik je pojasnio da upotrebu Oružanih snaga BiH isključivo može da odobri Predsjedništvo BiH i da on to nikada ne bi dozvolio.

Prema njegovim riječima, to niko od Srba ne bi dozvolio, osim predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, koji bi, kako je ukazao, dozvolio da Oružane snage urade nešto u Banjaluci ili BiH ili Republici Srpskoj.

To bi uradio Šarović, to sam sto odsto siguran, i niko drugi”, ponovio je Dodik.

Dodik se zapitao kako Izetbegović misli da upotrijebi vojsku kada u Dejtonskom sporazumu piše da oružane formacije, pa i policija, ne mogu da pređu entitetsku liniju bez saglasnosti drugog entiteta.

Sa kojim je on policijskim snagama mislio da pređe u Republiku Srpsku, ko će komandovati tim snagama? Јa sam uvjeren da to neće dozvoliti ni hrvatska komponenta i onda imamo paravojsku. Eto neka ratuju, pa da vidimo kako će proći“, poručio je Dodik.

Izetbegović je, piše RTSR, u Tešnju poručio da se moraju ponovo boriti za sve ono za šta su mislili da su se izborili.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NIKŠIĆ TVRDI DA MU JE SDA DAVAO MILIONE KM DA BUDU U KOALICIJI S NJIMA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Sa popularnim voditeljom razgovarao je o aktualenim Pročitaj više

Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Iako su svoj život i karijeru izgradili zahvaljujući svom talentu u pjevanju, rijetko ko zna više o privatnom životu slavnih Pročitaj više

“Jelo bi se iz jedne tepsije, nisu se servirali tanjiri kao danas i nije se ovoliko bahatilo”

Posljednjih godina otežano hoda i služi se štapom, ali ga to ne sprječava da klanja i posti. Kaže kako ga Pročitaj više

OPET ZAOBILAZI DRŽAVNE INSTITUCIJE: Zoran Milanović sutra stiže u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini

Za kraj posjete planirano je obraćanje Milanovića Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sutra dolazi u jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, Pročitaj više