DODIK UPUTIO OTVORENU PRIJETNJU ZAPADU: “Prenijet ću Putinu da su se zapadnjaci do te mjere raspojasali u BiH da više ovdje…”

Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će tokom posjete Moskvi u septembru prenijeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako su se “zapadnjaci raspojasali u BiH”, da misle da je to njihovo bunjište i da tu mogu da čeprkaju i rade šta hoće.

Komentarišući dokument SDA u kom pozivaju SAD, Britance i EU da intervenišu u BiH, Dodik je kazao da Bošnjaci pokušavaju da iskoriste priču o Ukrajini da bi realizovali ciljeve vezane za BiH koje su utvrdili još 2018. godine, a to je da u BiH nema entiteta.

“Njihovi saveznici sve ovo vrijeme su bili upravo oni koje oni pozivaju. Međutim, formalno-pravno, garant Dejtonskog sporazuma je i Rusija. Nju ne pozivaju. Nema tu ni Kine koja je članica Savjeta bezbjednosti. Svoj napad su usmjerili isključivo na Srbiju i Hrvatsku”, rekao je Dodik za “Sputnjik”.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci hoće ekskluzivno BiH za sebe.

“Na sceni je izraziti muslimanski nacionalizam koji ide za tim da BiH prekrajaju na svoj način. Za to su im logistika bili Amerikanci, a najviše Britanci dok je EU bila izvršilac radova”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da je na dnevnom redu tokom predstojeće posjete Rusiji puno pitanja koja su početa u njegovom prethodnom razgovoru s ruskim predsjednikom Putinom.

“Sad bismo htjeli da sagledamo sav kontekst naših odnosa. Računamo na saradnju i podršku i same Rusije. Jednako smo spremni da sa stanovišta svog kapaciteta podržimo sva nastojanja da Rusija obezbijedi stabilno i bezbjedno okruženje i smatramo da je to potpuno legitimno. U tom kontekstu razgovaraćemo i o ekonomskoj saradnji”, naveo je Dodik.

On je ukazao na opstrukcije na nivou BiH u vezi s određenim razvojnim projektima poput gasova, u čemu im asistiraju stranci, neizabrani navodni visoki predstavnik.

“U tom pogledu želim da upoznam svakog svog sagovornika, pa ću sa time upoznati naravno i predsjednika Putina vezano za tu praksu. U okolnostima u kojima se dešava problem sa Ukrajinom zapadnjaci su se do te mjere raspojasali ovdje da više ne drže ni do međunarodnog prava, ni do bilo čega drugog. Isključili su Rusiju i Kinu iz bilo kakvih procesa, misle da je ovo njihovo bunjište i da ovdje mogu da čeprkaju i da rade šta hoće”, rekao je Dodik.

Govoreći o Kosovu, Dodik je rekao da premijer Kosova Albin Kurti tamo ne odlučuje nego radi prema instrukcijama svojih britanskih i drugih šaptača.

“Oni su odlučni da tretiraju Kosovo kao državu. Mi smo to gledali ovdje u BiH. To je gotovo isti koncept po kome oni žele da naprave unitarnu, centralizovanu zemlju. A uvijek su iza toga stajali stranci”, naveo je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, nemaju nikakvog razloga da vjeruju zapadnjacima.

“Naravno, mi političari moramo da sarađujemo, ali tim ponudama Danajaca apsolutno se ne treba zanositi. Raduje me da vidim odlučnost naših ljudi na Kosovu, odlučnost državnih organa Srbije”, naglasio je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska stoji na principima srpske nacionalne i državne politike.

“I mi imamo pravo kao i svi narodi da imamo jedinstvenu nacionalnu politiku odbrane naših interesa. Zato sam zahvalan (predsjedniku Srbije Aleksandru/Vučiću) što je onako eksplicitno rekao da se kolone neće desiti i da će to spriječiti”, naveo je Dodik.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
DŽEMALUDIN LATIĆ: “SDA JE UNIŠTIO ALIJA IZETBEGOVIĆ, ONA VIŠE NE POSTOJI”

SDA je uništio Alija Izetbegović, ona više ne postoji – ustvrdio je, između ostaloga, Džemaludin Latić Gost jučerašnje emisije Polis Pročitaj više

OPTUŽBE IZ KREMLJA ZBOG “NEPRIJATELJSKOG ČINA”: “Slovačka je slanjem MiG-ova Ukrajini…”

Rusija je optužila Slovačku za kršenje sporazuma zbog slanja borbenih zrakoplova sovjetske proizvodnje MiG-29 u Ukrajinu. Slovačka, prema sporazumu potpisanom Pročitaj više

JUSUF NURKIĆ: KOLIKO MORAŠ BITI JADAN DA PRETUČEŠ FADILA I AJŠU KOJI SU U OSMOJ GODINI ŽIVOTA I TO ZA PRVI DAN RAMAZANA

Dvoje povratnika večeras je transportovano do Doma zdravlja u Višegradu, a policija je u Omeragićima gdje je u toku uviđaj Pročitaj više

NIKŠIĆ TVRDI DA MU JE SDA DAVAO MILIONE KM DA BUDU U KOALICIJI S NJIMA

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića. Sa popularnim voditeljom razgovarao je o aktualenim Pročitaj više