DODIKOV PRIJATELJ U VELIKIM PROBLEMIMA: Evropska unija želi Mađarskoj uskratiti 7,5 milijardi eura, razlog je…

Evropska komisija pozvala je danas da se Mađarskoj uskrati oko 7.5 milijardi eura iz europskih fondova zbog zabrinutosti za korupciju.

Povjerenik Johannes Hahn, zadužen za proračun i administraciju, rekao je da ta brojka iznosi otprilike trećinu kohezijskih sredstava koja je zemlja dobila iz proračuna EU, javlja Euronews.

Za Bruxelles, preporuka Vijeća da usvoji ovu kaznenu mjeru, sljedeći je korak u procesu mehanizma vladavine prava koji je pokrenuo protiv Mađarske u aprilu.

Mehanizam, koji je samo nekoliko sedmica ranije odobrio Europski sud pravde nakon izazova Budimpešte i Poljske, omogućuje Bruxellesu da nametne financijske sankcije državama članicama “kako bi zaštitile proračun” ako se smatra da su prekršile temeljne vrijednosti EU.

Odluku o izricanju financijske kazne jednoglasno su donijeli povjerenici, rekao je Hahn, tokom sastanka kolegija koji je održan ranije ujutro.

Hahn je naglasio da je Budimpešta navela 17 popravnih mjera otkako je Bruxelles pokrenuo mehanizam uvjetovanja i da bi one “u načelu trebale biti u stanju riješiti probleme opisane u obavijesti”. Naveo je da to uključuje “sistemske nepravilnosti” u procesu javne nabave, sukob interesa vlade službenika i slabosti u istrazi i kaznenom progonu u slučajevima koji se tiču EU fondova.

Također je naglasio da je to samo ako se provedu u skladu s tim i da je vremenski okvir i dalje “vrlo tijesan” te da bi za konkretnu promjenu u praksi također trebalo vremena.

“Rizik za budžet u ovoj fazi ostaje, stoga ne možemo zaključiti da je budžet EU dovoljno zaštićen”, nastavio je.

Ova objava Europske komisije dolazi samo tri dana nakon što su zastupnici Europskog parlamenta izjavili da Mađarska više nije u potpunosti funkcionalna demokracija, već “hibridni režim izborne autokracije”.

U svojoj rezoluciji europski zastupnici krivicu za pomak vladavine prava u Mađarskoj pripisuju izravno premijeru Viktoru Orbanu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
JEZIVE SCENE: Mladić i djevojka motornim sankama sletjeli u provaliju i poginuli

Prema nezvaničnim saznanjima, grupa mladih upoznala se u kafiću, odakle su usred noći krenuli u vožnju motornim sankama. Mladić i Pročitaj više

NA TAKMIČENJU U SRBIJI BOŠNJAČKOJ DJECI DIJEILI KROASANE SA SVINJETINOM

Na današnjem okružnom takmičenju iz matematike u Kraljevu, djeci iz Novog Pazara i Tutina, učesnicima takmičenja, organizatori su navodno podijelili Pročitaj više

MAGAZINOVIĆ BACIO RUKAVICU U LICE DODIKU NAKON PRIJETNJI: “Uskoro sam u Banjoj Luci, pošto se počeo baviti…”

Podržavam opravdani zahtjev Denisa Bećirovića Pravobranilaštvu BiH za informacijom o njihovim aktivnostima u vezi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Pročitaj više

NEZIR PIVIĆ DEMOLIRAO LIDERA NIP-a: “Konakoviću, Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu, presude Haškog tribunala to dokazuju”

"Izgleda da ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ni pravosnažne presude Haškog suda neće spriječiti da na glas kaže ono Pročitaj više