DR. KEMAL DIZDAREVIĆ: VRAĆAM SE U BOSNU, SEBIJA IZETBEGOVIĆ VIŠE NIJE TAKO MOĆNA

VIJESTI

Ugledni sarajevski i svjetski poznati neurohirug Kemal Didzarević, u razgovoru za Dnevni avaz najavio je da bi se mogao vratiti u Sarajevo i ovdje nastaviti svoju karijeru.

Pritisci, lažne optužbe, pratili su godinama profesora Dizdarevića. Uslijedio je otkaz u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a nakon izvjesnog vremena i drugi. Oba neutemeljena, a da je tako, svjedoči i presuda Općinskog suda u Sarajevu iz 2017. godine u njegovu korist, kojom je trebao biti vraćen na radno mjesto.

Međutim, menadžment KCUS-a nastavio je s pritiscima, ne priznajući presudu Suda. Sada, nakon Općih izbora, dr. Dizdarević kaže da mu BiH izgleda normalnije.

– Još uvijek nemamo zvanične rezultate ali je očito, i pored jasnih signala da su opet krali, da režim klizi u provaliju. Ako se grupacija oko Bećirovića pozicionira u vlasti po vertikali onda sigurno dolaze bolji dani za Bosnu. Mi smo u interesnom krugu NATO-a i EU, to nam je perspektiva, tako da se percepcija uloge Šmita kao predstavnika tih interesa, mora staviti u ovaj kontekst. Vjerujem da će njegove sljedeće akcije biti usmjerene prema RS-u.

U slučaju istiskivanja SDA iz vlasti, Bakir Izetbegović će se vjerovatno u narednom periodu suočiti sa unutrašnjim stranačkim problemima SDA nezadovoljnika koji će početi gubiti pozicije i privilegije, te se od poltrona pretvoriti u demone – kaže dr. Dizdarević.

Bakirova supruga i ujedno vlasnica njegove prošlosti i budućnosti, ističe dr. Dizdarević, koja je u predizbornoj kampanji sa prijetnjama otišla daleko, čak do samih logora i prizivanja smrti, imat će mnogostruke probleme.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

– Ne samo zbog činjenice da nigdje nije prispjela, jer ne posjeduje vještine potrebne liječniku ali ni zastupniku u Skupštini, već i zbog činjenice da će vrlo realna priča o njenom postdiplomskom studiju, specijalizaciji, profesuri, a evo od kampanje i o subspecijlizaciji, biti na ozbiljan način ponovo aktuelizirana.

Iz Bosne sam se kratko dislocirao jer sam morao, naprosto mi nisu dali da radim oni koji ne znaju da rade i koji su prigrabili moć da ucjenjuju i egzistencijalno ugrožavaju, shodno njihovih golim interesima, kako obične ljude, tako I specijalizirane profesionalce potrebne maloj zemlji poput Bosne. Oni su naprosto socijalno eliminirali, različitim metodama i mehanizmima prinude, sve one koji se nisu pokorili a od kojih su tražili, zbog njima bitnih razloga, pokornost – kaže ugledni svjetski neurohirurg Kemal Dizdarević.

Kaže, da je bio mlađi i bez obaveza, ne bi otišao.

– Nisam otišao ni u ratu kada sam mogao za razliku od nekih njihovih najprominentnijih predstavnika koji su ispali liječnici-pobjegulje i povratnici-prevratnici. Ali tada sam bio sam i bez obaveza pa nisam imao dilema treba li ostati i boriti se za Bosnu. Medjutim, porodične obaveze I četvero djece determinirale su moju odluku da se pomaknem od uzurpatora. Sada nakon izbora, ako Bosna postane normalnija, sigurno se vraćam da radim za siću, ali u svojoj zemlji – kaže na kraju za Avaz dr. Dizdarević.