DUG JE SPISAK OTKRIVENOG: U Bijeljini uhapšeno osam osoba, SIPA je tokom pretresa pronašla...

DUG JE SPISAK OTKRIVENOG: U Bijeljini uhapšeno osam osoba, SIPA je tokom pretresa pronašla…

CRNA HRONIKA

Pretresi stambenih objekata i pokretnih stvari na području Bijeljine realizovani su jučer u sklopu operativne akcije Šljunkara i Neon 2.

Riječ je o akciji koju su na 19 lokacija sproveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Granične policije BiH.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, tom prilikom je uhapšeno osam lica nad kojima je izvršena kriminalistička obrada te su ispitana u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužilac.

“Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko kilogram opojne droge marihuana, 32 grama opojne droge kokain, dvije poluautomatske i dvije automatske puške, veća količina minsko-eksplozivnih sredstava, tri nagazne mine tzv. paštete, dva upaljača za nagazne mine, dva kabla za potezne mine, dvije table plastičnog eksploziva, dva štapina plastičnog eksploziva i dva pripadajuća upaljača za njihovo aktiviranje, mašina za vakumiranje sa tragovima praškaste materije, oko 750 komada metaka za automatsku pušku kalibra 7,62 mm, veći broj ručnih bombi, dvije zolje, prekursori za proizvodnju amfetamina – akumulatorska kiselina, mikseri za pravljenje i uvećanje smjese, posude za miješanje, 5 litara metanola, oprema za opremanje labaratorije za uzgoj opojne droge marihuana – lampe, saksije i sistem električnog napajanja, filter pročišćivač vazduha kao i drug predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena niže navedena krivična djela”, navodi se u saopćenju SIPA-e.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Navedene aktivnosti provodene su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela Organizovani kriminal, Neovlašten promet opojnih droga i Pranje novca propisana Krivičnim zakonom BiH, kao i krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga propisano Krivičnim zakonikom RS-a, prenosi Oslobođenje.

Pretresi su izvršeni po nalogu Suda BiH te pod nadzorom Tužilaštva BiH i Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Iz SIPA-e navode da su tokom istraživanja došli do saznanja da je od strane pripadnika ove grupe za organizovani kriminal, na području država Evropske unije prometovano oko 150 kilograma hašiša, 45 kilograma marihuane kao i veća količina heroina, kokaina i ekstazija.

“Kod jednog od članova ove organizovane grupe otkrivena i privremeno oduzeta određena količina opojne droge heroin kao i smjese za povećanje količine mase za ovu drogu”, dodali su.

Inače, tokom rada po predmetu SIPA je ostvarila dobru međunarodnu saradnju sa partnerskim agencijama zemalja Zapadne Evrope.

Slobodna Bosna