DVOJICA HRVATA NAPALA POLICAJCE I VRIJEĐALI IH: “MAJKU TI BALIJSKU, TI ZAVODIŠ RED U ŽEPČU”

VIJESTI

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, podiglo je optužnicu protiv Mateja Sliškovića zbog u sticaju krivičnih djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti i izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje razora ili netrpeljivosti. Optužen je i Tomislav Jukić zbog napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, saopžćeno je iz Tužilaštva TDK.

Optužnicu je u cijelosti potvrdio sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Žepču.

Prema navodima iz optužnice, dvojica optuženih iz Žepča, koji su do sada neosuđivani, terete se za događaj od 31. jula 2022. godine kada ih je u 4:20 sati u noći u mjest Goliješnica kod Žepča, na parkingu ispred ugostiteljskog objekta, zaustavila policijska patrola zbog predhodno počinjenih prekršaja.

Njih dvojica su bili u Audiju, crne boje, stranih registarskih oznaka, a kojim je upravljao Slišković.

– Kada su ovom vozilu prišli policijski službenici PS Žepče M. A. i Š. A., svjesno su napali ove policijske službenike, a što su i htjeli, na način, da je u momentu dok je policajac M. A., sačinjavao prekršajni nalog vozaču Mateju Sliškoviću, ovaj mu se obratio riječima: „ A ti si onaj šerif iz Zavidovića što zavodi red u Žepču, j…. ti majku balijsku“, da bi potom rukom udario po fasciklu sa službenom dokumentacijom koju je izbio iz njegovih ruku. Nakon toga mu je ovaj policijski službenik, u namjeri da ga liši slobode, pokušao staviti sredstva za vezivanje, kojom prilikom ga je Matej odgurnuo, te mu izbio iz ruke službene lisice i bateriju- navodi se u optužnici.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Nakon toga iz Audija izlazi Tomislav Jukić Tomislav te nasrće na policajca A. hvatajući ga rukama za službeni prsluk koji je počupao i bacio na tlo, a u istom momentu i Matej nasrće na ovog policajca hvatajući ga za službenu košulju kojom prilikom mu je otkinuo dugmad. Nakon toga je prišao policajac Š. A., te uhvatio za ruke Tomislava, kako bi spriječio daljni napad na policajca A., koji je uspio savladati Mateja i staviti mu službene lisice na ruke.

U istom momentu, navodi se u optužnici, Tomislav je preko ramena policajca A. zamahivao rukama, pokušavajući spriječiti Matejevo hapšenje, pa je u tom naguravanju policajcu A. sa glave oborio dioptrijske naočale, te iz džepa izbio mobilni telefon i otkinuo službenu značku sa košulje. Poslije toga ga je savladao policajac A. koji mu je stavio službene lisice na ruke.

– Tom prilikom policijski službenici zadobili su lake tjelesne povrede, i to M. A. u vidu nagnječenja-uboja u prijedjelu gornjeg dijela lijeve podlaktice, te istegnuće mišić, a Š. A. u vidu nagnječenja-oguljotina kože u prijedjelu desnog lakta , da bi se potom Matej Slišković nakon što je savladan i stavljen pod kontrolu, obratio policajcu A. riječima: „ Balija jedan j…. li ti mamu usta, zaklat ću te ja kad tad ovdje si došao na ustašku teritoriju provoditi zakone“, te na ovaj način iako je bio svjestan, a što je i htio, izazvao narodnosnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima koji žive u Federaciji- navodi se u optužnici Tužilaštva ZDK.