Dvojica navijača Zmajeva kažnjena u Doboju zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Policijski službenici PU Doboj danas su uoči utakmice nogometne reprezentacije BiH sankcionisali dva lica zbog isticanja zastave Republike BiH.

Kako je potvrđeno za Klix.ba iz Policijske uprave Doboj, kažnjena su lica iz dva putnička vozila iz Srebrenika, iako se dovodi u pitanje legitimitet ove odluke, s obzirom na to da nije riječ o “ratnoj zastavi”.

“Policijski službenici PU Doboj, na području grada Doboj, kontrolisali su dva putnička automobila, kojima su upravljala dva lica s područja općine Srebrenik. Na tim vozilima su bile istaknute zastave BiH, koje je Ustavni sud BiH 2007. godine proglasio neustavnim i zabranio njihovo korištenje na javnom mjestu. Navedena lica su sankcionisana po Zakonu o javnom redu i miru RS-a, a predmetne zastave su oduzete”, rečeno nam je iz Policijske uprave Doboj.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Na snimku iz Doboja koji posjeduje Klix.ba, može se vidjeti kako dva automobila sa spomenutim zastavama odlaze u pratnji policije.

Iako se u RS-u često zastava Republike BiH naziva “ratnom zastavom”, prema fotografijama koje su nastale na mjestu događaja vidljivo je da se radi o zastavi Republike Bosne i Hercegovine koja je korištena kao zvanično obilježje od 1992. do 1998. godine.

S tim u vezi, nejasno je pozivanje na Odluku Ustavnog suda, a kažnjavanje po Zakonu o javnom redu i miru RS-a.

(Izvor: Klix.ba)