DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ IZAZVALI BIJES U ČOVIĆEVIM REDOVIMA: “Međunarodna zajednica ne smije šutjeti na ovakve RUŠILAČKE KORAKE!”

Udruženje građana Hrvatski narodni sabor ili, kako mu tepaju HDZ-ovi mediji, “krovna politička organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine”, burno je reagovalo na vijesti iz Slovenije odnosno odbijanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se u tekstu deklaracije nađu pojmovi “konstitutivnost” i “legitimno predstavljanje”.

Iz HNS-a su saopštili dana da “drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović svakodnevno nastavlja rušiti Bosnu i Hercegovinu” dodajući da Džaferović “nepriznavajući natkovljujuće Ustavno načelo konstitutivnost naroda u BiH, ruši meritum države Bosne i Hercegovine”.

“Politički i institucionalni okvir Bosne i Hercegovine mora biti stajalište sva tri konstitutivna naroda, a ne stav jedne stranke koja predstavlja isključivo jedan određeni narod”, poručili su iz HNS-a.

Navode kako “bošnjački unitaristi i njihovi članovi Predsjedništva sve agresivnije negiraju temelj BiH i to imaju u svome političkom programu”.

“Pokušaj bošnjačkog ovladavanja nad uređenjem države, koji je uz to i neustavan, za hrvatski narod i njihove legitimne predstavnike je nedopustiv.

Hrvatski narodni sabor i legitimno izabrani predstavnici hrvatskoga naroda štite i potiču budućnost Bosne i Hercegovine u okvirima Daytonskog mirovnog sporazuma. Upozoravaju, kako se budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda.

Brutalno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, rušenje Daytona, čije je natkovljujuće načelo kostitutivnost naroda, mora biti zaustavljeno od međunarodnih i prijateljskih institucija u BiH.

Međunarodna zajednica ne smije šutjeti na ovakve rušilačke korake. Posebno, na ustaljenu praksu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata. 

Pozivamo međunarodnu zajednicu na snažnu zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma kao temelj mira i jednakosti u BiH. Upravo su jednakost, mir i suradnja konstitutivnih naroda budućnost europske Bosne i Hercegovine”, navode iz HNS-a.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SVANULO JOJ NAKON ZORE: Kukala da je u Sarajevu premalo svinjetine, a previše Arapa, pa je Čović nagradio ministarstvom kulture i športa (VIDEO)

Sanja Vlaisavljević, nekada profesorica filozofije, logike i sociologije u jednoj sarajevskoj gimnaziji i ekspertica za kulturu dijaloga, svojim namjernim izjavama Pročitaj više

HLADAN TUŠ IZ WASHINGTONA: Blinken se obratio direktno Dodiku – “Ti si na autoritarnom putu Vladimira Putina!”

State Department, kojeg zastupa ambasador Murphy, nastavlja se zalagati za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani Bosne i Hercegovine Pročitaj više

Klanjao je na moje oči 5 puta dnevno: Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam, a bivša tašta otkrila zašto je to uradio…

"Klanjao je na moje oči pet puta dnevno"! Dejan Dragojević četiri godine u islamu, a Dalilina mama prva otkrila da Pročitaj više

Tamara Đurić sramno izvrijeđala Dejana zbog promjene vjere: “Stoko! Koga boli uho šta je Ramazan? Poturica je gori od Turčina!”

Vijest da je pobjednik pete sezone rijalitija ''Zadruga'' Dejan Dragojević priznao da je prešao u islam i otišao u Meku Pročitaj više