DŽAFEROVIĆ OTKRIO RAZLOGE ERDOGANOVE POSJETE: Predsjednik Turske snažno podržava Dejtonski sporazum, po kojem susjedne države imaju obavezu…

Uoči posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini, koja je najavljena za utorak, 6. septembar, Džaferović je za AA govorio o odnosima dvije zemlje, Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Turskom, kao i ulozi Turske u očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Govoreći o očekivanjima da se posjeta Erdogana može iskoristiti za unapređenje ekonomske saradnje Turkske sa Bosnom i Hercegovinom, Džaferović je podsjetio da su u protekle četiri godine držali političke odnose sa Republikom Turskom na najvišem nivou.

Stabilizirajući efekat Erdoganove posjete

“Pokazao je to intenzitet posjeta i susreta Predsjedništva i mojih lično sa predsjednikom Erdoganom. Svaki put u fokusu je bila i ekonomska saradnja. Velike turske firme poput Šišedžama ili Natron Hayata su među najozbiljnijim u BiH. U ovom mandatu smo zaključili Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, po kojem je privrednicma iz Bosne i Hercegovine dat status kakav nemaju privrednici nijedne druge zemlje na svijetu. Cilj je podići razmjenu na milijardu dolara, a onda još više. Turska je voljna da ekonomski sarađuje s nama, mi imamo interes, trebamo to koristiti”, rekao je Džaferović.

Smatra da svaka posjeta Erdogana Bosni i Hercegovini, kao i regionu, ima smirujući, stabilizirajući efekat.

“Predsjednik Erdogan snažno podržava Dejtonski sporazum, po kojem susjedne države imaju obavezu da poštuju političku nezavisnost BiH. Bosna i Hercegovina želi regionalnu saradnju, na principima međusobnog uvažavanja. Turska dobro poznaje ovaj region i njen doprinos je uvijek konstruktivan, bilo da se radi o njenoj podršci našem EU i NATO putu, ili podršci zaštite države u Vijeću za implementaciju mira u BiH, gdje Turska predstavlja OIC”, istakao je Džaferović.

Naglasio je da će tokom posjete Erdogana Bosni i Hercegovini u fokusu biti teme poput stabilnosti, ekonomije i saradnje.

– Izbalansirana i konstruktivna uloga –

“Međunarodni odnosi su izuzetno turbulentni. Rat u Ukrajini je donio ogromne izazove. Sa sporazumom o izvozu žita iz ukrajinskih luka, kao i sa medijacijom u ukupnim mirovnim pregovorima, Turska je pokazala svoju važnost za ukupni međunarodni mir i sigurnost. Republika Turska posvećuje znatnu pažnju regionu i posebnu pažnju Bosni i Hercegovini. Za razliku od nekih drugih utjecaja, Turska ima izbalansiranu i konstruktivnu ulogu. Cilj Turske, koja je i sama djelimično balkanska zemlja, jeste stabilnost Balkana, jer je to više stabilnosti i za samu Tursku. Također, kao snažna članica međunarodne zajednice Turska ima odgovornost da pomaže stabilnost, mir i saradnju”, poručio je Džaferović.

Govorio je i o odnosima Turske i BiH, koji su, kako je kazao, jako dobri, ali i o oblastima u kojima vidi šansu za dodatni napredak.

“Kada imate historijske, kulturne i međuljudske odnose kakve imaju Bosna i Hercegovina i Turska, onda se polje saradnje ne može ograničiti na samo neka specifična područja. Postoje države sa kojima BiH ima saradnju samo u određenim područjima. Saradnja BiH sa Turskom se može i treba ostvariti na svim poljima, od politike, preko ekonomije i odbrane, do sporta i kulture. Ogroman je prostor na području obrazovanja i zdravstva. Turska je jedan od glavnih partnera BiH na obnovi i restauraciji naše kulturne baštine, kao temelja našeg identiteta. Jednostavno, kada imate veze kakve mi imamo, onda je svako polje šansa”, dodao je Džaferović za AA.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Poljski ambasador najavio ulazak Poljske u rat u Ukrajini. Odmah se oglasila ambasada

'Ili će Ukrajina danas braniti svoju neovisnost ili ćemo mi morati ući u ovaj sukob. Jer naše će glavne vrijednosti Pročitaj više

Ugostitelj iz Istre na mukama: ‘Kuharu nudim 2000 eura, a konobaru 1000 eura. Ne žele raditi!’

Ugostitelj iz središnje Istre požalio se Glasu Istre kako mu nedostaje radnika te je želio podijeliti svoje iskustvo u kojem Pročitaj više

BiH: Djevojčica (12) čekala dva sata da je doktor primi na pregled

Tužna priča iz zeničke Kantonalne bolnice u kojoj je 12-godišnja djevojčica Adela čekala puna dva sata kako bi je pregledali Pročitaj više

ŽELJKA CVIJANOVIĆ KOMENTIRALA ZAHTJEV SVOG KOLEGE IZ PREDSJEDNIŠTVA BiH: “Ako imovina nije entitetska, zašto traže da je se odreknemo?”

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kaže da je "pitanje imovine jedna od mnogobrojnih antidejtonskih inicijativa koje se u BiH nastoje Pročitaj više