DŽAFEROVIĆ PODRŽAO PROTESTE ISPRED OHR-a: “Nezadovoljstvo građana je opravdano, Schmidt je iznevjerio svoj mandat i MORAT ĆE VRLO BRZO…”

VIJESTI

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je kazao da su sasvim opravdani današnji protesti ispred OHR-a i nezadovoljstvo građana izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

“Građani imaju pravo boriti se za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom. Stvarati od indvidualnih ljudskih prava tabu značilo bi stvarati opskurnu društvenu klimu. Svojim odlukama visoki predstavnik je osnažio ionako jaka kolektivna prava u Federaciji, a nije osnažio kolektivna prava u RS-u, niti individualna prava u cijeloj državi”; poručio je Džaferović.

Indikativno je, kaže Džaferović, da visoki predstavnik potencira na deblokadi izbora Vlade i sudija Ustavnog suda.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Postavlja se pitanje zašto nije donio samo mehanizme deblokade, već i druge izmjene o kojima nevoljko priča, a zbog kojih prima pohvale od vlasti susjedne države i stranačke grupacije okupljene oko HDZ-a. Činjenica da o podebljanju etničkih podjela nevoljko priča zapravo – sve govori”, konstatovao je Džaferović.

Džaferović je podsjetio da bonske ovlasti nisu uvedene da bi se etnički razgrađivala država, već da bi se integrisala.

“Schmidt je ovom odlukom iznevjerio svoj mandat i morat će vrlo brzo da se vrati na kolosijek, inače će kredibilitet OHR-a biti potpuno ruiniran. Činjenica da je on prvi visoki predstavnik koji ima redovne masovne proteste građana, kao i nikad manju podršku u PIC-u, trebala bi ga nagnati da se dobro zamisli, umjesto što nažalost bježi od realnosti izjavama koje su na granici arogancije, a nekad je čak i prelaze. Ovo mu najdobronamjernije savjetujem”, poručio je Džaferović.