Edhem se vratio iz Švicarske u BiH, pa ga prevarili: Bego iz Puračića prodao mi ofarbanog konja i još se hvalio

VIJESTI

Edhem ili „Bajram dedo“ kako su ga nazvali, u svom selu za djecu, uskoro planira otvoriti muzej Bosanske kuće. Edhem je u Švicarskoj proveo 38 godina nakon čega se odlučio vratiti u selo Vijesolići u Brezi, gdje na svom imanju ima mnogo domaćih životinja uključujući i četiri konja koja mu služe da bi za Bajrame obradovao djecu tako što im dijeli paketiće putujući konjima. Zbog ovog je dobio naziv “Bajram dedo”.

Došlo vrijeme da pojedina djeca pitaju roditelja šta je ovo kad ugledaju konja, kaže.

“Ne možeš ponijeti oboje nazad u Bosnu, to znam jer sam pao i povrijedio lijevu ruku koju sada koristim sa poteškoćom. Tačno je da ti tamo treba pidžama i radno odijelo ako želiš uspjeti jer je dok sve platiš ne ostane ti skoro ništa, govori Edhem. Ističe da je zahvalan tuđinskoj državi na životu koji je imao tamo ali zadovoljstvo koje ovdje ima ne može se platiti.

“Imaš vremena posjediti, kafu popiti, šetati prirodom kakve nigdje nema. Tvrdi da kada je u pitanju posao, da je radio aktivno ovdje kao što je na Zapadu da bi stekao isto ili mnogo više. “Najbitnije je shvatiti svrhu života i tek tad češ imat zadovoljstvo, svrha je da su najbolji ljudi oni koji pomažu drugima. Uradio sam put da je lakše doći do grada i to će ostati iza mene kao i česma koja će koristiti ljudima, ponosno nabraja.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Ispričao je i priču kako je prevaren u BiH. “Uzeo sam jednog konja, a ovaj će čovjek gledat i nek ga bude sramota. On mi je konja ofarbao, prevario me. Iz Puračića jedan Bego. Ja odem gore, reko pošto je konj, kaže toliko i toliko para, pitam koliko je star, kaže osam godina.

Ja konju otvorio usta vidim zarasli mu zubi i vidim da mu je čupao obrve i ofarbo ga. To su lopovska posla, to je toliko bezobrazno da je konja prije upregao i kandžama udarao, konj živ, ja kontam njemu pet godina…”, ispričao je Edhem.

Kroz Edhemovu priču prožima se ljubav prema domovini koju ništa ne može zamijeniti, kao što je i sam naglasio, Zapad je Zapad, Bosne nigdje nema – priča Edhem za Youtube kanal Alena Avdića.