DUG JE 333 METRA, MOŽE NOSITI 90 AVIONA I 20 HELIKOPTERA: General Mašović obišao američki supernosač aviona “USS George H.W. Bush” (FOTO)

VIJESTI

Po pozivu Sjedinjenih Američkih Država i kontraadmirala Dennisa Veleza, komandanta grupe deset nosača aviona, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović u četvrtak je u Splitu prisustvovao obilasku supernosača Nimitz američke ratne mornarice “USS George H.W. Bush”.

Ovaj brod dug je 333 metra i može nositi 90 aviona i 20 helikoptera, a radi se o jednom od, po godini proizvodnje, najmlađih američkih nosača aviona.

Brod izgrađen 2009. može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Na brodu se može smjestiti čak 6.000 članova posade.

Posjeta regionu pruža priliku za jačanje snažnog partnerstva sa saveznicima da rade zajedno za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Evropu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Kontraadmiral Denniz Velez naglasio je važnost dolaska legendarnog nosača aviona u svrhu odbrane od agresije i jačanje saveza sa partnerima.

 

Tom prilikom, general Mašović je prisustvovao radnom ručku sa admiralom Dennisom Velezom tokom kojeg je razgovarano o regionalno-vojnoj političkoj situaciji gdje je iskazana puna podrška SAD-a svim partnerima.

Od admirala Dennisa Veleza, komandanta grupe deset nosača aviona, upućena je jasna poruka podrške OSBiH u procesu NATO integracija.

General Mašović se zahvalio za poziv admiralu Velezu i uručio mu plaketu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U delegaciji, pored generala Mašovića, bili su i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Eric Adams i lični pomoćnik načelnika ZŠ OSBiH pukovnik Asmir Sarajlić, kao i David Haugen iz ambasade SAD-a u BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću MOBiH.