EKSPERT ZA STRATEGIJU NATO SAVEZA ŠOKIRAO SRBIJU: „Aleksandar Vučić je dobio jasnu poruku preko oficira Generalštaba…“

Thomas C. Theiner, stručnjak za strategiju NATO saveza i bivši pripadnik talijanske vojske komentirao je incidente na sjeveru Kosova, te moguće planove odbrane Kosova od strane Alijanse.

Srbijanski  predsjednik Aleksandar Vučić dobio je jasnu poruku oficira Generalštaba, tvrdi Theiner.

“Mislim da su oficiri Generalštaba Srbije sinoć objasnili predsjedniku Vučiću da će, ako se usudi da  napadne Kosovo, borbeni avioni NATO-a reagirati u roku od nekoliko sati … U roku od 48 sati 173. vazdušno-desantna brigada američke vojske bila bi prebačena vazdušnim putem na aerodrom u Prištini, a padobranska brigada talijanske vojske “Folgore“ vazdušnim putem do aerodroma Đakovica“, kazao je te dodao kako bi dan kasnije bila aktivirana Mehanizirana brigada talijanske vojske “Pinerolo“, koja se nalazi u Bariju i okolini. Angažirana bi bila i 3. mornarička divizija italijanske mornarice sa svojim amfibijskim brodovima iz Brindizija u Drač u roku od 2 dana.

 

Od Drača do Mitrovice, kaže, “Freccia IFVs”, borbenim vozilom Motorizovane brigade Pinerolo, i razaračima tenkova “Centauro”  bilo bi potrebno šest sati da stignu zahvaljujući autoputu A1 koji sufinansira Zapad.

Ovaj stručnjak kaže da NATO već 23 godine razmatra strategije odbrane Kosova, te zaključuje:

“Ako Srbi ikada krenu i napadnu NATO, snage Alijanse bi ih nadmašile u vazduhu za nekoliko sati, a na kopnu za nekoliko dana. A NATO se pobrinuo da generali Srbije to znaju.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
SANJU VULIĆ UHVATILA VELIKA PANIKA: “Amerika štiti one koji mi prijete”

Pričajući o slobodi govora, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Sanja Vulić, navela je Pročitaj više

PIJAN I DROGIRAN PREGAZIO ŽENU PA POBJEGAO

D. B. (39) iz Futoga lišen je slobode zbog sumnje da je pregazio ženu K. S. (84) na raskrsnici ulice Pročitaj više

ŽELJKA CVIJANOVIĆ OSUDILA NAPAD NA POVRATNIKE: “Zgrožena sam brutalnošću i smatram nedopustivim ugrožavanje bilo čije lične bezbjednosti i imovine u RS-u”

Ona je pozdravila brzu reakciju MUP-a Republike Srpske, istakavši da očekuje da nadležne institucije adekvatno sankcionišu izvršioca ovog razbojništva. Predsjedavajuća Pročitaj više

Sin napadnutih povratnika: Najvažnije je da se majka i babo oporave, oni su jedini istinski povratnici tu

Hasib Memišević, sin Fadila i Ajše Memišević koji su brutalno pretučeni u selu Omeragići kod Višegrada, kazao je u izjavi Pročitaj više