EMIR KUSTURICA: SARAJEVO JE NEDONOŠĆE, POPUT ONE SURE U KUR'ANU GDJE STALNO BILJEŽI GUBITKE

Kontroverzni reditelj Emir Kusturica govorio je u podcastu “Na kafici s Marijom” o rodnom Sarajevu, navodeći da je glavni grad BiH jedan klanac koji je formatiran za vrijeme otomanskog osvajanja, te da ga je nadograđivala Austrougarska.

Za njega je Sarajevo, kako kaže, “bio jedno nedonošće neuspjelog braka Osmanlija i Austrougara, ali da je u svom jadu i svojoj bijedi iznjedrilo puno dobrih pojava”.

– Meša Selimović je tamo napisao svoje romane, Ivo Andrić je pisao o Sarajevu, i ja sam neke filmove napravio, ali konstantni problem u tom gradu je poput one sure u Kur'anu gdje stalno bilježi gubitke.

I to je ona filozofija gdje je “čovjek uvijek na gubitku”, a taj grad se najčešće zimi budi u magli, ostaje u toj magli koja zatvara pogled na vidik, a pri tom nema industrije po čemu je karakterističan.

Sad ostaju te dvije ulice i dvije strmine koje te vode prema Sarajevskom polju u kome ne vidim da se razvija smisao za druge narodnosti osim za tu većinsku – izjavio je Kusturica.

On je naveo da tu nema sreće zato što se tu razumijevanje prema drugima pretvara u borbu za nadvlast. Govorio je i o jeziku, te, kako on navodi “otimačini i rasparčavanju srpskog jezika”.

– Ja nisam pročitao neke knjige koje bi mogle da unaprijede ono što se zvalo nekad srpski jezik, a što je od dolaska Austrije pa do druga Tita i uokvirenja te nacije, dovelo do otimačine i rasparčavanja srpskog jezika na mnoštvo drugih, posebno ukidanja ćirilice. Nema tu sreće zato što se tu razumijevanje prema drugima pretvara u borbu za nadvlast i majorizaciju kao igre moći koje svugdje postoje – kazao je Kusturica.

Rekao je kako je tu teško kreirati umjetnost ili nešto drugo.

– Oni su tamo dobili pored Bošnjaka najviše Arapa protiv čega ja nemam ništa. Mislim da ih je to sljedovalo jer ljubav prema istoku ih je i dovela ovdje, a pri tom je otjerala ili su Srbi dobrovoljno otišli. Postoji tamo još šest baba i Marko Vešović i ne znam koliko još Srba što je potvrda netolerancije, a ne ono na šta se oni pozivaju – rekao je Kusturica u podcastu “Na kafici s Marijom”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
Malinar Hodžić na suđenju prozvao Bursaća, ovaj mu uzvratio: Kad vas ovakav ološ napada znajte da radite dobru stvar!

Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrna malina“ i jedan od optuženika u slučaju „Respiratori“ za višemilionski kriminal u završnoj riječi na Pročitaj više

EVO KOLIKO KO ZARAĐUJE U NJEMAČKOJ: SVE PLATE NA JEDNOM MJESTU

Iako je rast plata posljednjih godina usporio i u ovoj zemlji Godinama unazad Njemačka važi za najjaču ekonomiju. Zato i Pročitaj više

POLICAJAC OBAVIO VELIKU NUŽDU ŠEFU U KANCELARIJI

Nedavno je došlo do neugodnog incidenta u PU zagrebačkoj, javlja Telegram. Naime, jedan policajac nezadovoljan svojim šefom obavio je veliku Pročitaj više

NE PRESTAJU REAKCIJE NA KRIVIČNI ZAKON RS: BLAGOVČANIN TVRDI DA ĆEMO IMATI MINI BJELORUSIJU UNUTAR BIH

Usvajanje nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda u Narodnoj skupštini RS Pročitaj više