Kategorije
VIJESTI

ENVER IŠERIĆ PRAVO U METU: “Ako Schmidt nametne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona, vratiti se na Ustav Republike BiH”

Kako kaže, vjerovatno su se patriotske stranke bojale da ne budu optužene za rušenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje mira.

Ako visoki predstavnik Christian Schmidt donese odluku o promjeni Ustava FBiH i Izbornog zakona po željama Zagreba, odmah se treba vratiti na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, smatra pravni stručnjak Enver Išerić.

“Kada je počela blokada institucija države Bosne i Hercegovine bilo je očito da se radi o antidejtonskim aktivnostima Milorada Dodika, SNSD-a i Republike Srpske. U tome ga je vjerno slijedio njegov prijatelj Dragan Čović koji je prouzrokovao i upravljao blokadama institucija Federacije. Tada je trebalo pokrenuti postupak vraćanja na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine. To je propisano Ustavnim zakonom Republike Bosne i Hercegovine, kojim je odobren unutrašnji preustroj Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom, u slučaju da se Dejtonski mirovni sporazum ne bude poštovao i provodio”, dodaje Išerić i podsjeća da se to nije desilo.

Kako kaže, vjerovatno su se patriotske stranke bojale da ne budu optužene za rušenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavanje mira.

“A ustvari to su uradili oni koji provode blokade. Zbog toga su dezintegracije domaće i međunarodne snage ohrabrene da idu dalje. Jedan od tih daljnjih koraka urušavanja i razbijanja države Bosne i Hercegovine je i namjera visokog predstavnika da mijenja Ustav Federacije, ostavljajući po strani Ustav Republike Srpske i implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ukoliko visoki predstavnik donese odluku o izmjeni Ustava Federacije i Izbornog zakona, na način kako su mediji izvještavali, jedini djelotvoran odgovor svih stranaka i građana, koji se bore za demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu i za jednaka ljudska prava za sve građane, može biti povratak na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine i ukidanje entiteta, zaključuje Išerić, uz poruku:

“Sve drugo vodi stvaranju novog entiteta, veće blokade, jačanje dezintegracionih snaga i u konačnici raspad države”.