Erdogan: Ako iko dirne Bošnjake, imaće Tursku protiv sebe

SVIJET

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je na jednom predizbornom skupu da bi svako ko na bilo koji način “dirne Bošnjake” protiv sebe imao “100 miliona Turaka”, istakavši da zato ne treba da čudi “kada turski ratni brod uplovi u Neum” jer je to znak podrške suverenitetu BiH, prenosi “Večernji list” u izdanju za BiH.

“Kunem vam se velikim Alahom, dok sam ja živ, ako bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka”, upozorio je Erdogan pred mnoštvom Turaka koji su ga pozdravili uz povike “Alahu akbar”, navodi “Večernji list”.

Erdogan je rekao da su “Turska ili Osmansko carstvo svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju bez ikakve zaštite Austrougarske”. “To sebi nikad nismo i nećemo moći da oprostimo”, rekao je Erdogan navodeći da su i drugi put pali na ispitu i ostavili Bošnjake nezaštićene.

“I zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH”, naglasio je Erdogan.

Osudujući tu izjavu, Dodik je u izjavi novinarima ocenio da je “Turska značajan remetilački faktor u BiH upravo zato što se selektivno ponaša i što koristi svoj ogroman ekonomski i politički potencijal da bi bila isključivo na jednoj strani, a Erdoganova izjava to najbolje pokazuje”.

Dodik je tim povodom rekao da je osnovna poruka da “Turska hoće BiH”.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Prema njegovim rečima, poruka je poslata Republici Srpskoj i tako je treba razumeti a Erdoganova izjava nije odbrana Bošnjaka već pretnja.

“To je prijetnja nama, da ne samo da ne smemo da diramo Bošnjake, jer ih niko na dira, nego da ne smemo da se suprotstavimo političkom ekspanzionizmu Bošnjaka u vezi sa njihovim aspiracijama za BiH. Ja to shvatam kao pretnju, ali ne shvatam da bi zbog toga neko morao da se bavi ili bori na politički način. Republika Srpska je trajna u BiH i izjave o diranju i nediranju uticaće samo na verbalnom nivou”, naglasio je Dodik.

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je da je poslednja izjava turskog premijera do sada najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i pretnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH. “Nazivajući sve koji vekovima žive u BiH na svojim kućnim ognjištima neprijateljima i stajući u zaštitu samo jednog naroda u BiH, Bošnjaka, Turska je izgubila svaki kredibilitet dobronamernog partnera u bilateralnim odnosima sa BiH”, saopšteno je iz kabineta Radmanovića.

Radmanović je najavio da će preispitati svoj dosadašnji konstruktivan politički stav prema Turskoj zbog kontinuiranih grubih i uvredljivih izjava turskih zvaničnika.

Večernji list ocenjuje da se Erdogan za potrebe izborne kampanje u Turskoj počeo mešati u unutrašnja pitanja i odnose konstitutivnih naroda u BiH i postavlja pitanje da li će Savet ministara BiH reagovati na izjavu turskog premijera.