ERDOGANU PUKAO FILM: “Zbog toga ćete se SUOČITI SA POSLJEDICAMA!”

Najnovije armensko kršenje mirovnog sporazuma iz 2020. godine, koje je rezultiralo novim tenzijama s Azerbejdžanom, potpuno je neprihvatljivo, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u srijedu, ponovivši podršku Azerbejdžanu, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju u turskoj prijestolnici Ankari, Erdogan je rekao da su najnovije granične napetosti izbile nakon što je Armenija prekršila sporazum iz novembra 2020. godine kojim je okončan rat u Karabahu koji je rezultirao pobjedom Azerbejdžana.

Erdogan je također ponovio podršku Azerbejdžanu, rekavši da svijet treba znati da je Turska uz braću i sestre Azerbejdžance.

Izrazio je nadu da će Armenija odstupiti sa sadašnjeg pogrešnog puta i umjesto toga raditi na jačanju mira, dodajući da će se Armenija suočiti s posljedicama zbog svog agresivnog stava i kršenja sporazuma.

 

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je armenska vojska u noći 12. septembra i juče ujutro izvršila provokacije u pravcu granice s Azerbejdžanom u Daškesenu, Kelbadžaru, Lačinu i Zangilanu.

Neki položaji i skloništa azerbejdžanske vojske na granici bili su pod stalnom vatrom iz oružja različitog kalibra, uključujući i minobacačke granate, a najmanje 50 pripadnika azerbejdžanske vojske je poginulo.

Azerbejdžanska vojska uzvratila je kako bi utišala položaje armenskih oružanih snaga i spriječila širenje sukoba, a armenskim trupama su naneseni veliki gubici.

Armenija i Azerbejdžan imaju napete odnose od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, poznat i kao Gornji Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana.

U sukobu 2020. godine Azerbejdžan je oslobodio nekoliko gradova i više od 300 naselja i sela koja je okupirala Armenija, prije nego što je Rusija posredovala u postizanju sporazuma o okončanju borbi 9. novembra.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
NENAD STEVANDIĆ PROVOCIRA: “RS je dokaz da je referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine bio nelegalan”

"Referendum i glasanje je provedeno nezakonito, jer jedan čitav narod nije u tome učestvovao", kaže Stevandić Tokom rasprave na drugoj Pročitaj više

(VIDEO) BRANKA IZ ZVORNIKA SPASILA ŽIVOT NIHADI IZ KALESIJE NAKON ŠTO JE DONIRALA ORGAN POGINULOG SINA

U Podcastu Jedan sat N1 televizije ispričana je nevjerovatna životna priča Branke Vasiljević Todorović iz Zvornika i Nihada Hamzić iz Pročitaj više

EFENDIĆ REAGOVAO NA PORUKU LIDERA SDA: “Ne znam na čemu Izetbegović temelji izjavu kako očekuje da će…”

Naš stav je da imenovanje vlade treba biti riješeno identično kao i na državnom nivou gdje vladu imenuje Predstavnički dom Pročitaj više

“TO JE JADNO…”: Ivana Marić u nevjerici nakon istupa Bakira Izetbegovića…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović ponovo je uzburkao javnost. Ne stišavaju se reakcije na Pročitaj više