Erol Avdović žestoko o visokom predstavniku Christianu Schmidtu: “Bosanci ujedinite se. Čak i oni koji misle da ne mogu jedni s drugima – mogli bi, što da ne. Inače vam nema spasa”

VIJESTI

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, dao je intervju za bh. izdanje Večernjeg lista u kojem je govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Nekoliko je spornih izjava u Schmidtovom intervjuu, a koje su već naišle na oštru osudu javnosti.

Erol Avdović, bh. istaknuti novinar, osvrnuo se na Schmidtov intervju, a njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

“E ove riječi visokog predstavnika treba posebno analizirati: “Ja sam racionalni Nijemac” kaže Christian Schmidt, ničim izazvan. I još dodaje kako nam, “treba biti jasno da nećemo stvoriti raj u Bosni i Hercegovini”. Usput dodaje, “Hrvati nisu totalno potisnuti” (ma nemoj?).

I onda zaključuje: “I Bošnjaci ovdje žive i trebaju živjeti.” Ma šta reče? Ili ih ipak treba preseliti u Anadoliju? Ako već insistiraju da budu to što jesu.

A stigli smo i do Franje Josifa velikog imperijalnog vladara: “Car Franjo Josip koji je vladao ovdje jednom je rekao: ‘Bio sam dobar vladar ako su svi moji narodi podjednako nezadovoljni’” kaže Schmidt bez trunke stida i odgovornosti za svoje uzore.

Poruka je – bit će vam loše svima jer to “zaslužujete”!? Znaš šta, čovjeku dođe da sočno opsuje kao nacionalni Bosanac. I Bosanac i Hercegovac, jer isto je to – nacionalni Bosanac. Kao i nacionalni Nijemac.

A što se raja u Bosni tiče, upravo vi gospodo – evropski nacionalisti – niste dozvolili da se prirodni bosanski raj pretoči u prirodno socijalno blagostanje, na temelju prirodnih resursa pa i mentaliteta dobrih ljudi.

Vi i vaš geografski i ultranacionalni inžinjering, ko s kim može, a ko ne može. To je razorni mehanizam zbog kojeg je Bosna postala “ničija zemlja”, kao u istoimenom filmu Danisa Tanovića, koji je i zbog tog nepreciznog naslova što zadovoljava stereotipe dobio Oscara.

Samo takvi “ničiji” a ne svoji Bosanci zadovoljavaju vašu predožbu o njima.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Nametnuli ste Bosni čak i šizofreno ime – Bosna i Hercegovina, da ne bude ni Bosna ni Hercegovina. I, još uvijek uz pomoć vaših filijala u Beogradu i Zgrebu gurate bosanske ljude u sveopći nacionalni homo-duplex – šizofreno stanje.

Sve do danas. Pa da Bosancima stalno “lijek” propisujete? I da se oni nikad sami ne izliječe! Iako znaju za ljekovite bosanske travke.

Na koncu, Bosna i Hercegovina je država je s visokim stepenom indeksa ljudskog razvoja, u kontinuitetu. Da podsjetim, indeks ljudskog razvoja, skraćeno HDI, (engleski Human Development Index), je formula kojom se mjeri siromaštvo, pismenost, obrazovanje, životni vijek i drugi faktori za sve zemlje svijeta.

Dakle, Bosna i Hercegovina nije siromašna i nepismena zemlja. Naprotiv. On to zaboravlja ponašajući se u Bosni kao da niko nema ni političke pismenosti. Valjda definišući bosanske ljude kao što su stari Grci definisali ljude nesposobne da se bave politikom.

Bosanci ujedinite se. Čak i oni koji misle da ne mogu jedni s drugima – mogli bi, što da ne. Inače vam nema spasa. Podjelit će vas u sitnošićarske koalicije s nezajažljivim političkim vođama koji nemaju kapaciteta ni za formalno obrazovanje.

A govore bez tačke i zapete kao da su svu pamet ovog svijeta pokupili. Obični megafon. Istinski filozofi i razni profesionalci bi zašutjeli pred njima od sramote. Ti, za vlašću pohlepni se najlakše kupuju i, oni istinski korumpiraju društvo.

Bosanci, vi koji ste dugo podjeljeni i koje još dijele oni koji misle da su nacionalno superiorniji (?!) od vas – ujedinite se i samo naprijed. Nema vam druge.

Nema sumnje ovako kako se ponaša govori i vlada Schmidt sebe smatra kolonijalnim upraviteljem Bosne i Hercegovine i prilično uživa u tome. Baš ga briga za prigovore.

Nažalost “Dayton” koga on brani je postao više inkubator korupcije nego škola demokratije. On je izvrstan ravnatelj za taj namjerno raštimovani korumpirani orkestar”, zaključio je Avdović.