EUROPARLAMENTARKA TINEKE STRIK O SCHMITOVOJ ODLUCI: “Bonske ovlasti treba tretirati sa velikim integritetom; njegovo korištenje na dan izbora pokazuje…”

VIJESTI

Bonske ovlasti treba tretirati sa velikim integritetom i proporcionalnošću. Njegovo korištenje na dan izbora pokazuje potpuno nepoštovanje građana koji su iskoristili svoja demokratska prava. OHR je značajno oštetio OHR kao instituciju, koja je i danas, nažalost, prijeko potrebna”.

Tineke Strik, europarlamentarka koja je i ranije kritikovala Schmidta, oglasila se povodom provedenih izbora u BiH, ali i Schmidtove odluke o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Pozdravljam rezultate jučerašnjih izbora u Bosni i Hercegovini. Čini se da su mnogi građani odbacili etnonacionalističku korumpiranu politiku iz prošlosti, i pokazuju da se zalažu za integraciju u EU. EU bi trebala shvatiti ovaj momentum kako bi pomogla zemlji. Ovi rezultati su, međutim, u sjeni korištenja bonskih ovlasti od strane OHR-a za nametanje novog izbornog zakona koji zadovoljava interese etnonacionalističke stranke HDZ i njene sestrinske stranke u Zagrebu. Time je Schmidt ozbiljno zakomplicirao reformski proces. Bonske ovlasti treba tretirati sa velikim integritetom i proporcionalnošću. Njegovo korištenje na dan izbora pokazuje potpuno nepoštovanje građana koji su iskoristili svoja demokratska prava. OHR je značajno oštetio OHR kao instituciju, koja je i danas, nažalost, prijeko potrebna”, kazala je Strik.

Thijs Reuten, europarlamentarac se oglasio na Twitteru.

“Dok su građani BiH velikom većinom birali građansku BiH i EU reforme, odluke koje je nametnuo OHR cementiraju etnički nacionalizam. Šamar samoj demokratiji”, naveo je Reuten.