FADIL NOVALIĆ UPUTIO PRIJEDLOG ZA RAST PLATA: VLADI SE NE SVIĐA NJEGOV PRIJEDLOG

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Fadil Novalić je tek sad u proceduru uputio fiskalne zakone koji predviđaju rasterećenje privrede i povećanje plata radnicima. Poslanik SDP-a Ivan Boban je ovaj potez ocijenio populističkim

Bivši premijer FBiH Fadil Novalić, a sada zastupnik SDA u federalnom Parlamentu uputio je u proceduru tri prijedloga zakona. Jedan od njih odnosi se na povećanje plata roditeljima njegovateljima sa 596 na 1.261 KM. Drugi je Zakon o doprinosima koji predviđa smanjenje obaveza na platu radnika sa 41,5 posto na 28 posto poreza na bruto platu, a treći je Zakon o porezu na dohodak.

Stabilni fondovi

– Ovo je bitno za povećanje plata radnika u realnom sektoru, jer smo svjedoci njihovog odlaska u inostranstvo. Ovim zakonom bi se država odricala značajnog dijela prihoda u korist radnika a da fondovima – zdravstvenim, penzionim i fondu za zapošljavanje ne bi bili umanjeni prihodi. Ekonomsko stanje je u proteklih osam godina doživjelo takav porast da su postojeći rast prihoda i akumulirana sredstva na računima FBiH (oko 800 miliona) dovoljni da bi se mogle smanjiti obaveze na platu a da se ne proizvede šteta za fondove, obrazložio je Novalić.

Zakon o porezu na dohodak, kako navodi, radikalno mijenja oporezivanje plata. Predviđeno je da se nijedna plata do 1.000 KM ne oporezuje, a one u iznosu većem od 1.000 KM se oporezuju sa 13 umjesto dosadašnjih 10 posto piše Oslobođenje.

Aktuelna vlast priprema konačnu fiskalnu procjenu vezanu za efekte na proračun i fondove kad su u pitanju zakoni o doprinosima, dohotku i o minimalnoj plati.

Podsjećamo da je nova Vlada FBiH ranije iz procedure povukla set fiskalnih zakona i prema nekim najavama do kraja ovog mjeseca oni će ponovo biti u Parlamentu. Priča o potrebi rasterećenja privrede i povećanja plata radnicima traje više od osam godina i poklapa se s Novalićevim mandatom. Dok je bio na čelu Vlade, stavljani su na dnevni red Predstavničkog doma, ali su povučeni.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Novalića smo pitali zbog čega se tada nije istrajalo na njihovom usvajanju?

 

– Insistiralo se. Dugo je to stajalo u Parlamentu, istina sa drugim procentom smanjenja. U međuvremenu je ekonomija radikalno rasla, kao i prihodi budžeta, pa se novo ravnotežno stanje moglo odrediti na 28 procenata od bruto primanja. Također je i odlazak radne snage nastavljen, pa je povećanje plata kroz smanjenje obaveza postalo imperativ. Dvije stvari su uticale na potiskivanje ovih zakona, Covid je usmjerio pažnju Parlamenta u tom pravcu i posljednju godinu i po se već nazirala povezanost HDZ-a i SDP-a jer su zakoni koji donose boljitak i koji bi bili “uknjiženi” Vladi koju vodi SDA počeli da zapinju. Svjedoci ste bili hronično teškog prolaza kroz Predstavnički i potpune nepropusnosti zakona kroz Dom naroda, ističe Novalić za Oslobođenje.
Podmetanje klipova

Ivan Boban, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu PFBiH, osvrćući se na Novalićeve prijedloge, kaže kako je vrlo lagodno govoriti iz opozicionih klupa populistički, a ništa ne uraditi dok je bio premijer iako su on i njegova vlada imali mehanizme da ono što sad predlažu provedu.

– Ovo mi liči na podmetanje klipova u kola aktuelnog premijera posebnog zbog činjenice da aktuelna vlast priprema konačnu fiskalnu procjenu vezanu za efekte na proračun i fondove kad su u pitanju zakoni o doprinosima, dohotku i o minimalnoj plati, rekao je Boban.