Edin Forto (Foto: Slobodna Bosna)

FORTO TVRDI DA JE NAŠOJ STRANKI NAJVAŽNIJI PROGRAM: “Ako bude moguće formirat ćemo Federalnu vladu bez SDA”

VIJESTI

Aktuelni premijer KS-a Edin Forto govorio je o započetim procesima, a te kako će izgledati buduća vlast u Kantonu Sarajevo, ali i na drugim nivoima, entitetskom i državnom.

Kaže da bi USK mogao sljedeći dobiti vladu.

“U KS-u postoji dogovor između stranaka Trojke koje imaju dovoljnu većinu za formiranje Vlade da to pitanje raspravljamo zajedno sa eventualnim formiranjem Federalne vlade.”

Forto je rekao da će sutra u Mostaru biti održan sastanak o formiranju vlasti na federalnom nivou.

“Ispred Trojke idemo predsjednici SDP-a, NiP i Naše stranke da počnemo razgovore, da vidimo kakvi su procesi. To je jedan preliminarni sastanak i prvi zvanični sa HDZ-om.”

Smatra da je bitno da se uspostavi komunikacija da obje strane mogu reći šta im je bitno.

“Ja mogu reći ispred Naše stranke, nama je najbitniji program. To smo već pokazali. To je Trojka u KS-u pokazala. Strašno nam je bitno da se okrenemo građanima i onome što će biti dobro za građane a da se manje govori o matematici, dijeljenju kolača, firmi itd. Strašno je važno da sve to bude napisano i potpisano kako bi građani mogli da ocijene rad. To je nešto što u BiH nikada nije bila praksa, do formiranja Vlade u KS-u krajem 2018. godine.”

Navodi da je, prema svemu što Zakon nalaže za Federalnu vladu, HDZ nezaobilazan.

“Našoj stranci su strašno bitni projekti koji su bliski građanima i koji će građanima poboljšati kvalitet života. Nešto što je bilo popularno u KS-u je 12 prosječnih plata za novorođenče, što želimo da bude ravnomjerno u cijeloj Federaciji. Da vidimo koliko to košta i Našoj stranci je bitno da to nastavimo. Moramo rasteretiti prihode od rada na način da poslodavci lakše mogu pristupiti tržištu rada. Investitori u BiH često odlaze vani jer je ovdje teško poslovati. Moramo ući u energetsku tranziciju. Ima puno stvari koje ne zvuče baš nešto politički, kao da su etničke ili da se na bilo koji način trebaju tretirati u jednom dijelu Federacije u odnosu na drugi dio Federacije.”

Na pitanje Federalne televizije ima li Naša stranka želje za određenim resorima, premijer KS-a odgovara:

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

“Mi nikad nismo radili na taj način. Dokazali smo da je važnije kreirati jasne kriterije i dobre programe. Cilj političke organizacije je da vlada i unaprijedi društvo u skladu sa svojom ideologijom. Ako budemo mogli tražit ćemo da radimo i državnu Vladu, ako se budemo mogli dogovoriti. Sutra ćemo razgovarati o Federalnoj vladi, ako jednog dana dođe do razgovora o državnoj vlasti, razgovarat ćemo i o državnoj vlasti.”

Naglašava da će, ako bude moguće, formirati Federalnu vladu bez SDA.

“Mislim da će biti moguće na način da će stranke koje imaju dovoljan broj glasova formirati vlast bez SDA.”

Forto kaže da niko na njih nije vršio pritisak, već da oni vrše pritisak na druge.

“SDA sama po sebi, Naša stranka nije nastala da bi se borila protiv SDA. Mi želimo bolje društvo. Da bi imali bolje društvo potrebno je da napravimo neke korake. Bitno je da SDA bude opozicija jedno vrijeme na federalnom nivou. Bitno je da vide kako može bolje. Oni imaju neke procese i neke unutrašnje stvari koje moraju riješiti, imaju ljude na crnim listama. Oni treba da postanu jedna moderna stranka desno od centra koja se bori za bolje društvo i državu, a ne ovo u šta su se pretvorili, što je jedna interesna skupina. Mi zagovaramo takav način rada i sami sebe želimo nametnuti kao primjer takvog rada i zbog toga zagovaramo da oni idu u opoziciju.”

Smatra da DF više voli raditi sa SDA.

Naveo je da je tačna informacija da je Boška Ćavar istupila iz Naše stranke.

“Mogu potvrditi da nikakvih prijetnji nije bilo. Postoje stranački procesi u slučaju da se glasa suprotno od onoga što je zauzeto kao zaključak ili stav. Mogu reći da mi je jako žao što je Boška otišla. To je žena koja je u javnosti postala poznata jer se borila upravo protiv jednog HDZ-ov tajkuna koji je htio u parku da sagradi nelegalnu zgradu. Ona je to spriječila, primala prijetnje smrću i razne druge prijetnje. Žao mi je da je odlučila da ode i žao mi je što nije podržala jednu odluku za koju ja mislim da je bila dobra.”

(Slobodna Bosna)