(FOTO) SAMO U BIH: MUŠKARAC ODUZEO STVARI IZ DŽAMIJE KOJE JE DONIRAO PRIJE 10. GODINA

VIJESTI

Nevjerovatna situacija desila se u Tuzlanskom kantonu gdje je muškarac oduzeo sve stvari iz džamije na Planama. Kako saznajemo, navedeni muškarac je stvari donirao (uvakufio) prije 10-tak godina, i danas ih je izuzeo iz objekta.

Da stvar bude još tragikomična, muškarac je imao ključ od džamije pa je svakodnevno iznosio stvar po stvar iz objekta. Iz džamije su iznešene iz biblioteke sve knjige i iznešen je inventar, sećija, lusteri i ostalo – piše Crna-Hronika.

 

 

Cijeli slučaj prijavljen je Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Vakuf je sredstvo za napredak u ekonomskom, kulturnom, društvenom i civilizacijskom pogledu nekog društva. Ova definicija je primjerena u normalnom društvu, međutim kod nas u Dubravama sve gubi smisao. Naime danas smo doživjeli da čovjek dođe i iznese sve stvari iz džamije na Planama za koje tvrdi da je prije desetak godina uvakufio, za šta mi nemamo nikakav pisani trag i da ih želi donirati negdje drugo. Da nije žalosno bilo bi smiješno. Čudan nekakav vakat. Zato vas kao predsjednik džemata molim da svi koji smatraju da ima nešto Vaše lično u džamiji da to nosite jer mi ne čuvamo lična sredstva. Ovo nedjelo koje je danas napravljeno je za svaku osudu. Iz džamije su iznešene iz biblioteke sve knjige i iznešen je inventar, sećija, lusteri i ostalo… Ovaj slučaj je već prijavljen u MIZ Živinice odnosno predsjedniku medžlisa i dalje ćemo postupiti prema uputama MIZ. Da bude još gore ovom ugursuzu je dat ključ od džamije i u istu je ušao te uzeo stvari bez da se ikome od nas javio. Mi ćemo takođe utvrditi ko je dao ključ od džamije a da se nije upoznao džematski odbor. Eto kakvih nas ima.- navode džematlije.

Od Abdullaha b. Abbasa, radijallahu anhum, prenosi se da je Vjerovjesnik, salallahu alejhi ve selem, rekao: “Onaj ko traži vraćanje poklona isti je kao onaj ko bi vraćao bljuvotinu.” U jednoj verziji stoji:”Onaj ko traži da mu se vrati milostinja sliči psu koji povrati pa poliže svoju bljuvotinu.”

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

(Vjerodostojan) – (Muttefekun alejh)
Objašnjenje:
Vjerovjesnik, salallahu alejhi ve selem, želeći da ukaže na izuzetnu odvratnost traženja vraćanja poklona, uporedio je to sa najodvratnijim prizorom, tj. s psom koji povrati zatim tu bljuvotinu poliže, što upućuje na odvratnost toga čina, niskost i bezvrijednost onoga ko to čini.

Tako je isto i sa onim koji nešto dà na poklon zajednici ili pojedincu ili to uvakufi, ali ne bude u tom darivanju iskren ili želi da nad tom stvari-poklonu ima monopol i upravljanje, kao što je to imao prije darivanja.
Da Allah popravi naše stanje🤲
Da Allah sačuva i da nas očisti od neiskrenih djela i djela koja se rade u nečije drugo ime a ne u ime uzvišenog Gospodara….

Pokrenuta je i akcija dobrih ljudi koji će “sanirati” štetu.

⚠️AKCIJA⚠️ uređenja prostorija i biblioteke džamije na Planama. Imajući u vidu na nemila dešavanja od prije nekoliko dana te da su bez znanja džemata i imama, iznešene stvari iz džamije na Planama i da se tom prilikom izuzele gotov sve knjige iz biblioteke kao i sećije i ostali inventar te da je načinjena odredena materijalna šteta, džemat na inicijativu Mevludina Bulića pokreće akciju uređenja prostorija. Ovom akcijom cilj nam je urediti prostoriju u tradicionalnom Bosanskom stilu te opremiti biblioteku. Vaše donacije se mogu ogledati u vidu donaciju knjiga, novčano ili na bilo koji drugi način za koji smatrate da je prikladan. Na čelu ove akcije će biti Mevludin Bulić i za svaku uplatu dužan vam je izdati priznanicu. Naša je procjena da će nam za ovu akciju biti potrebno približno oko 3000 KM. Nadamo se inšallah da će rezultat ovog hairli djela biti višestruko te da ćemo ponovo imati spremne prostorije za druženje. Da nas Allah pomogne u hajru i dobročinstvu. Selam.