Glumac Tarik Filipović u intervjuu za hrvatski Nacional: “Bosna ima toliko duboke korijene da će ih teško iščupati ova prolazna ekipa kabadahija”

VIJESTI

Glumac Tarik Filipović u intervjuu za novi broj Nacionala govorio je o novom projektu, monodrami koja je nedavno imala svoju zagrebačku premijeru.

U razgovoru s Tamarom Borić Filipović je, između ostalog, govorio o svojoj rodnoj Zenici, kao i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Zenica je sve ljepša izvana, a ekonomski sve urušenija. Naravno stup, koji je desetljećima nosio taj grad – željezara – danas radi u malom kapacitetu.

Zagađenost grada je ista, ako ne i veća.

Mislim da Zenici treba ekonomski iskorak, nešto što će biti zamjena za taj željezarski oslonac, jer taj gigant ne može nositi grad na leđima kao što ga je nosio u prošlosti”, rekao je i dodao da bi se željezara možda mogla prenamijeniti.

Ističe da je grad sve zeleniji, a njemu bi osobno bio lijep i da je siv.

“Želio bih da je u njoj puno više investicija, a puno manje rodijačkih stvari kojih smo se nagledali i u Zagrebu, Hrvatskoj, Bosni, ali i po regiji”, rekao je za Nacional glumac pa se osvrnuo na političku situaciju u BiH.

“Ima jedna rečenica u monodrami ‘Ćiro’, kad govorim o Bosni i Hercegovini, da je to jedina država na svijetu koja najviše neprijatelja ima unutar svojih međunarodno priznatih granica.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Stoga odgovor svima koji se prijete takvih stvarima jest da je Bosne bilo i bit će je i neka je bude jednako za sve narode, u jednakoj mjeri, jer drugog rješenja apsolutno nema”, rekao je.

Za Nacional je Filipović istaknuo i da mnogi smatraju da je BiH nastala ‘Daytonom’, da je nastala u bivšoj državi.

“A korijeni Bosne sežu stoljećima unatrag, u daleku prošlost, o povijesti Bosne može se pričati satima i danima.

Stoga sam jako razočaran ljudima koji površno smatraju Bosnu koja, zapravo, ima toliko duboke korijene da će ih teško iščupati ova prolazna ekipa kabadahija, kako ja zovem sve te mrzitelje i rušitelje Bosne i Hercegovine.

Oni će proći, Bosna i Hercegovina će ostati, zasjat će sunce. Uvijek se preko Bosne lomilo puno toga, ništa novo”, istaknuo je.

Filipović navodi da je BiH predivna zemlja s divnim ljudima te se nada se da će uskoro na vlast doći ekipa normalnih ljudi koja će se u trenu dogovoriti oko svega.

“Jer BiH bez jednog naroda više nije BiH, pa da zaključim, bilo je, bit će je i iza nas. Život je prekratak, a ja se nadam da ću tijekom svog života dočekati barem prividno blagostanje u BiH”, zaključio je za Nacional.