Gormez: Muslimani su na Balkanu bili na vlasti pet stoljeća, ali nisu zabranjivali i dovodili u pitanje ničiji jezik i etničku pripadnost

VIJESTI

Gormez je prije početka predavanja istakao da ima dvostruko zadovoljstvo zbog posjete voljenom Sarajevu i učešća na 18. izdanju vjersko-kulturne manifestacije koju redovno prati svake godine

Univerzitetski profesor, istraživač i bivši predsjednik Ureda za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez održao je večeras u Sarajevu predavanje u okviru tradicionalne manifestacije Dani o Allahovom poslaniku “Selam, ya Resulallah“ i govorio o ostavštini poslanika Muhammeda a.s. i o tome kako u život pretočiti ljubav koju vjernici osjećaju prema poslaniku i njegovom naslijeđu.

Gormez je prije početka predavanja istakao da ima dvostruko zadovoljstvo zbog posjete voljenom Sarajevu i učešća na 18. izdanju vjersko-kulturne manifestacije koju redovno prati svake godine.

“Večeras ćemo govoriti o poslaniku kao nadvremenskom primjeru cijelom čovječanstvu, govorit ćemo o njegovoj milosti poslanoj svjetovima i čovječanstvu. Ja ću se večeras u svom izlaganju fokusirati na tradiciju i ljubav koju svi mi Turci i Bosanci osjećamo prema našem poslaniku i o tome kako tu ljubav i narativ treba razumjeti i pretočiti u život“, kazao je Gormez.

U kontekstu izazova i pritisaka sa kojim se muslimani i islam suočavaju u modernom svijetu, Gormez je kazao da je jedna od najvažnijih ostavština poslanika Muhammeda a.s. to da muslimani trebaju odnose sa nemuslimanima graditi na pravnim i moralnim aspektima i okvirima.

“Muslimani su na Balkanu bili na vlasti pet stoljeća, ali nisu zabranjivali i dovodili u pitanje ničiji jezik, etničku pripadnost, religiju i uvjerenje, a to je ono pravo kakvom nas je učio naš poslanik. Ukoliko danas kao muslimani imamo nekih nedostataka ili problema, to su posljedice naših nedostataka, a nikako se ne može govoriti o nedostacima islama i njegovog poslanika Muhammeda a.s.“, istakao je Gormez.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Također, Gormez se zahvalio sarajevskom muftiji Nedžadu Grabusu na pozivnici da učestvuje u ovogodišnjoj manifestaciji.

Muftija Grabus je kazao kako je čast ugostiti profesora iz Turske Gormeza koji je osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine i koji je značajno pomogao u razvoju ovdašnjih vakufskih i obrazovnih projekata.

“Profesor Mehmet Gormez je veliki alim. On razumije, ne samo procese koji se događaju u muslimanskom svijetu, nego općenito širom svijeta. To je čovjek koji poznate tradicionalne i moderne nauke i sposoban je govoriti o tim pitanjima na veoma visokom nivou. Zato je nama čast da ga ugostiti možemo u okviru manifestacije ‘Selam, ya Resulallah‘ i čuti kako razmišlja općenito o Muhammedu a.s. i kontekstualiziranju njegovog učenja u našem vremenu i da to nama u Bosni i Hercegovini da snagu da u ovom gradu koji je utemeljen i stoljećima razvijan na učenju koje je Muhammed a.s. donio ovom svijetu, da novi impuls u razumijevanju važnih procesa u našem životu“, kazao je Grabus.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo od 3. do 23. oktobra se održava tradicionalna manifestacija Dani o Allahovom poslaniku “Selam, ya Resulallah“, koja na 28 programskih sadržaja okuplja više od 160 učesnika iz Bosne i Hercegovine i Turkiye. Poruka ovogodišnje manifestacije je zajedništvo i međusobno poštivanje, a moto je kur‘anski ajet “Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu“.

Glavni ciljevi manifestacije “Dani o Allahovom poslaniku – Selam, ya Resulallah” je doprinos afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promociji islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za poslanika, prenosi Anadolija.