Gotovo 17.000 socijalno ugroženih porodica u Federaciji BiH dobit će pakete pomoći

Paketi hrane u septembru i oktobru

Federalno Ministarstvo rada i socijalne politike dostavilo je Federalnoj direkciji robnih rezervi podatke o osobama koje su u stanju socijalne potrebe, a koje će dobiti pakete pomoći prema Uredbi o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena koju je Vlada FBiH usvojila 7. jula.

ULJE, SO I ŠEĆER

Kako je za Oslobođenje potvrdio Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, riječ je o 16.935 socijalno ugroženih porodica koje će dobiti pakete pomoći. Paketi će sadržavati osnovne životne namirnice, brašno, ulje, šećer, so, konzerve, ali i deterdžente.

Ovo nije jednostavna aktivnost, jer se mora mnogo stvari uraditi, uključujući mljevenje pšenice, transport i pakovanje

– Podjela paketa pomoći bit će izvršena u dva navrata, u septembru, a zatim u novembru. Razlog zašto će biti dva kruga podjela jeste što se bojimo da će određene kategorije, ako bi dobile veću količinu hrane odjednom, doći u situaciju u kojoj će razmišljati da dio te hrane prodaju na crnom tržištu, a federalna Vlada je strogo zabranila stavljanje sadržaja paketa u promet, pojašnjava Bavrka.

Za podjelu paketa do krajnjih korisnika zadužen je Crveni križ FBiH. U sklopu priprema za realizaciju ovog dijela Vladine uredbe, početkom sedmice održan je sastanak predstavnika Crvenog križa FBiH i Federalne direkcije robnih rezervi.

– Razgovarali smo o tim operativnim stvarima, jer je Crveni križ FBiH zadužen za podjelu paketa na terenu, kako je u Uredbi i navedeno. Još smo u fazi pripreme i s njima se čujemo skoro svaki dan, pa čak i kad su neke sitnice u pitanju. Ovo nije baš jednostavna aktivnost, jer je mnogo stvari koje treba uraditi u ovom periodu, uključujući mljevenje naše pšenice, transport, pakovanje paketa… Sve to iziskuje mnogo vremena i angažovanje ljudi, a moramo uzeti u obzir i činjenicu da su godišnji odmori. Radi se o velikom broju paketa, a sve kutije treba obilježiti, odnosno staviti na njih oznaku da se radi o robi iz robnih zaliha i da je zabranjeno njihovo stavljanje u promet, ističe Bavrka.

SUBVENCIONIRANJE STRUJE

Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa FBiH, rekao nam je da će sve robe, kada one budu pripremljene, Crveni križ FBiH distribuirati do krajnjih korisnika na osnovu spiskova centara za socijalni rad u svim općinama i gradovima.

Kako je poznato, shodno ovoj uredbi, finansijsku pomoć dobili su penzioneri uz julske penzije, i to 100 KM, a isto toliko je namijenjeno korisnicima boračkih naknada i civilnim invalidima. Osim toga, Vlada FBiH je donijela uredbu koja se odnosi na petomjesečno subvencioniranje računa za električnu energiju za oko 70.000 korisnika sa ukupno 100 maraka.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
KAO NEZAVISNA SUVERENA ZEMLJA JE PREŠLA DUG PUT: OHR ČESTITAO DAN NEZAVISNOSTI BIH

Ured visokog predstavnika u BiH čestitao je svim građanima Dan nezavisnosti. – Godišnjice su izvrsna prilika za postavljanje programa i Pročitaj više

Stiže promjena vremena, najavljen snijeg u BiH

Sutra se očekuje oblačno vrijeme u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Pročitaj više

OVO NEĆE PROĆI BEZ REAKCIJA: Općinske vlasti u Neumu zapečatile džamiju na koju je jučer postavljena munara

Dragan Jurković, načelnik općine Neum u kojoj je nelegalna gradnja doživjela pravi procvat u poslijeratnom periodu, je kratko odgovorio da Pročitaj više

Privedene djevojke koje su molile da se “Turska sravni sa zemljom”

Dvije djevojke koje su se u Ankari, uživo na društvenim mrežama, molile da se dogodi zemljotres privedene su u policiju. Pročitaj više