GOTOVO JE: Historijski dan za Ameriku, poznat pobjednik međuizbora za Senat, oglasio se Joe Biden…

VIJESTI
Podijelite sa prijateljima:

Historijski trenutak za SAD. Demokrate će sačuvati tijesnu prednost koju imaju u Senatu iduće dvije godine nakon što je u Nevada njihova kandidatkinja Catherine Cortez Masto pobijedila republikanskog suparnika. Demokrate imaju sada 50, a republikanci 49 mjesta u Senatu.

Još nije poznat ishod trke u Georgiji, gdje će 6. decembra biti održan drugi krug izbora. Čak i ako republikanac Herschel Walker pobijedi aktuelnog senatora Raphaela Warnocka, odnos snaga u Senatu će biti 50-50, ali bi demokrate imale prednost pošto u slučajevima glasanja bez pobjednika, kada odluku donosi prosta većina, presudan glas ima potpredsjednica SAD-a Kamala Haris.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Nakon što su objavljeni rezultati predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u nedjelju da je “izuzetno zadovoljan” izlaznošću na izborima, nakon su vodeći američki mediji na osnovu do sada prebrojanih glasova u Nevadi proglasili aktuelnu demokratsku senatorku Catherine Cortez Masto za pobjednicu u toj saveznoj državi, čime je Bajdenova Demokratska stranka zadržala kontrolu nad Senatom.

(SB)