GRANIČNI POLICAJCI TUŽILI AVAZ: TRAŽILI 30.000KM A SAD SU DUŽNI PLATITI 3.700 KM TROŠKOVA

VIJESTI

Općinski sud u Sarajevu odbio je tužbu pet graničnih policajaca BiH protiv kompanije “Avaz Roto Press doo Sarajevo”, prema kojoj su potraživali čak 30.000 KM odštete.

Riječ je o presudi iz aprila ove godine broj (65 0 P 754544 19 P).

Nije kleveta

Radi se o graničnim policajcima Eldinu Smailagiću, Zdenku Šanji, Muameru Fazlagiću, Semiru Pašanbegoviću, Admiru Bezdrobu, Hajrudinu Šabaniji i Aliji Bajrici koji su tvrdili da je “Avaz”, objavljujući tekst o krivičnoj prijavi protiv pripadnike Granične policije, u kojim se spominju njhova imena, objavio klevetu.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

U obrazloženju tužbe navodeno je bilo da e dana 30.11.2018. godine, u listu „Dnevni avaz ” na stranici broj 2/3 objavljen članak sa krupnim masnim slovima „Granični policajci prijavljeni zbog krade 30.000 metaka, sa naslovom iznad „Nova afera potresa državnu agenciju”, te ispod „Krivične prijave podnesene protiv osam službenika, a terete se za nesavjestan rad u službi, krivotvorenje isprava…”

Nema isplate

Međutim, Sud je tužbu u cijelosti odbio kao neosnovanu i policajcima naredio da plate troškove parničnog postupka u iznosu od 3.780,00 KM u roku od 30 dana pod prijetnjom izvršenja.

– Obzirom da je ovaj sud utvrdio da je dana 30.11.2018.godine, u listu „Dnevni avaz” na stranici broj 2/3 objavljen je članak sa naloviom „Granični policajci prijavljeni zbog krade 30.000 metaka, sa naslovom iznad „Nova afera potresa državnu agenciju”, te ispod „Krivične prijave podnesene protiv osam službenika, a terete se za nesavjestan rad u službi, krivotvorenje isprava…”ne predstavlja klevetu i nema osnova da se temeljem iznesenog izražavanja tuženi obaveže na naknadu nematerijalne štete – stoji u obrazloženju presude.