GRLIĆ RADMAN VIŠE NE ŽELI DA ČEKA NI SEKUNDE: “Christiane, Hrvatska to očekuje od tebe!”

Europa će doživjeti novi strateške probleme ako ne uspije u integraciji zemalja Zapadnog Balkana, rekao je u ponedjeljak na Bledu mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjártó.

Mađar je na Bledskom strateškom forumu kazao kako zapadni narativ o sukobu u Ukrajini nije isti u zemljama koje nisu na europskom i sjevernoameričkom kontinentu. Mađarski ministar to smatra svojevrsnim strateškim porazom Europe i ističe da je stoga ključno da Europa što prije postigne mir u svom okruženju.

„Mislim da trenutna situacija mora svima jasno pokazati da Europska unija mora ubrzati integraciju jer što smo veći, to smo snažniji”, kazao je Szijjártó.

 

„Ako nismo sposobni više integrirati, posebno zapadni Balkan, čekaju nas novi strateški problemi”, zaključio je Szijjártó, ministar zemlje koja je tražila i dobila izuzeće iz europskih sankcija ruskom energetskom sektoru.

„Zašto kupujemo plin od Rusa? Jer ga fizički ne možemo kupiti nigdje drugdje”, naglasio je. „Zato nismo i nećemo podržati energetske sankcije. I to nema ruski aspekt, to je čisto mađarsko pitanje”, zaključio je.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman složio se da proširenje mora biti prisutnije u europskoj vanjskopolitičkih agendi te da Europa mora spriječiti bilo kakve eskalacije na Zapadnom Balkanu i „domino efekt” ukrajinskog sukoba.

Istaknuo je da Europa mora nastaviti pokazivati solidarnost s Ukrajinom jer ruski napad predstavlja rizik za demokratiju i europske vrijednosti. Dodao je da je ruska agresija signal da EU mora pronaći načine da prestane biti ovisna o ruskim energentima.

 

Govoreći o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je rekado da Hrvatska od visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta očekuje da iskoristi svoje bonske ovlasti za izmjenu Izbornog zakona “kako bi se osigurala jednakopravnost triju konstitutivnih naroda”.

Grlić Radman i premijer Andrej Plenković u ponedjeljak su se sastali sa Schmidtom i razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči općih izbora, napisao je premijer na Twitteru.

„Podupiremo njegova nastojanja da BiH učini funkcionalnijom i stabilnijom zemljom, u kojoj Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu jednakopravna”, rekao je Plenković.

Schmidt će na forumu govoriti u utorak, uz američkog predstavnika za zapadni Balkan Gabriela Escobara, predstavnika EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka, šeficu diplomacije BiH Biseru Turković i ministre vanjskih poslova Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
EMOTIVAN PRIZOR: Bh. reditelj Danis Tanović podijelio snimak o opravku sina Orhana (VIDEO)

Djelimičan proces oporavka ovaj bh. reditelj je podijelio u kratkom videu. Bh. oskarovac i reditelj Danis Tanović na svom Instagram profilu podjelio Pročitaj više

SVE SPREMNO ZA GOSTE: Hotelijeri u Neumu najavljuju rekordnu sezonu, smještaj skuplji za…

Neumljani će 2022. godinu upamtiti i po dovršetku dva velika cestovna projekta: magistralne ceste Stolac – Neum i Pelješkog mosta. Pročitaj više

ANDREJ NIKOLAIDIS ZA SB: “Aleksandar Vučić je vrlo opasan. Fokus njegovog Srpskog sveta više nije ni Kosovo ni Crna Gora, nego dio Bosne i Hercegovine”

Aleksandar Vučić je opasan, vrlo opasan protivnik. Pogledajte šta je tip uspio: da mu Vašington dozvoli da preuzme Crnu Goru, Pročitaj više

ESAD DURAKOVIĆ NA PROTESTIMA U SARAJEVU: “Vi ste, gospodine Schmidt, na dramatično pogrešnom putu, vodite ovu zemlju ka etničkom sukobu i krvoproliću!”

Demokratski svijet i mi, građani ove zemlje, šokirani smo, gospodine Schmidt, vašim antidemokratskim mjerama i političkim nasiljem koje provodite u Pročitaj više