GRUPA UČENIKA POD ISTRAGOM: U njemačkoj školi htjeli provesti šerijatski zakon, osigurati prostorije za molitvu, pokrivala za glavu za sve djevojke…

GRUPA UČENIKA POD ISTRAGOM: U njemačkoj školi htjeli provesti šerijatski zakon, osigurati prostorije za molitvu, pokrivala za glavu za sve djevojke…

VIJESTI

Policija provodi istragu usmjerenu na grupu učenika u srednjoj školi u Neussu, u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija, koja je djelovala kao tzv. “šerijatska policija”.

“Rheinische Post” piše kako je u srednjoj školi u Neussu, nekoliko srednjoškolaca navodno vršilo snažan pritisak na druge učenike da se ponašaju u skladu s zahtjevima islamskog šerijata.

Navodno je grupa mladih ljudi pokušavala usmjeriti kolege na rodnu segregaciju, uvođenje prostorija za molitvu, pokrivala za glavu za sve žene u školi i odbacivanje demokracije.

Uprava škole u prosincu je pozvala policiju. Državna sigurnosna agencija tada je provjeravala učenike i njihove roditelje, ali u konačnici tada nije pronašla kazneno relevantna djela.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul rekao je novinama da “ne bismo trebali dopustiti da naša najmlađa djeca padnu u ruke ekstremističkih skupina putem propagande.

– Moramo bolje voditi mlade ljude kao društvo, uključiti se u više razmjena i pokazati im alternative, poručio je ministar.

Zamjenik predsjednika Udruge za obrazovanje u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji također je komentirao incident. On vidi trend među mladim muslimanima da se sve više kreću prema konzervativnim tumačenjima islama, a zatim ih pokušavaju uvesti u njemačke škole.

U lipnju 2023. postao je poznat sličan slučaj u Nicolas-Cusanus-Gymnasium u Bonnu: strogi muslimanski učenici tamo su maltretirali svoje kolege iz razreda. Usredotočili su se posebno na muslimanske kolegice, ali i na mlade katolkinje.

Fenix-magazin/MD/