HLADAN TUŠ ZA MOSKVU: UN izglasale rezoluciju, Rusija mora da plati ratnu odštetu Ukrajini

VIJESTI

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je danas rezoluciju kojom se Rusija smatra odgovornom za kršenje međunarodnog prava zbog napada za Ukrajinu, zbog čega mora da plati ratnu odštetu.

Od 193 članice Ujedinjenih nacije, 94 su glasale za rezoluciju, 14 je bilo protiv, dok su 73 zemlje bile uzdržane.

Bio je to najniži nivo podrške na glasanju za rezoluciju od svih pet rezolucija koje se odnose na Ukrajinu i koje je usvojila Generalna skupština od početka ruske invazije.

U nacrtu rezolucije, u koju je Associated Press imao uvid, zaključuje se da je potrebno uspostaviti „međunarodni mehanizam reparacije za štetu, gubitke ili povrede nastale zbog nepravednih postupaka“ Rusije protiv Ukrajine.

Rezolucijom se predlaže da 193 države članice Generalne skupštine UN, u saradnji s Ukrajinom, formiraju “međunarodni registar“ kojim bi se dokumentovale tvrdnje i informacije o šteti, gubicima i povredama koje je Rusija nanijela Ukrajincima i njihovoj vladi.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢

„Zapadne zemlje pokušavaju, uz pomoć Generalne skupštine UN, da daju neki privid legitimiteta pokušajima prisvajanja zamrznute ruske imovine“, naveo je u nedjelju uveče na Telegramu zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski.

Stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja rekao je na sastanku da zapadne zemlje nastoje da iskoriste suverena sredstva Ruske Federacije koje su blokirale kako bi nastavile isporuke i platile oružje koje je već dostavljeno Kijevu, i nazvao je ovo „očiglednom pljačkom“.

Zemlje koje su bile uzdržane ili glasale protiv rezolucije ukazivale su na potrebu dubljeg razmatranja ovakvih inicijativa, nesavršenosti njenog zakonskog okvira, kao i nepravdu prema drugima koji traže, a ne primaju nadoknadu za pretrpljenu štetu.