HRVATSKA FIRMA „SKAUT“ IZUZIMA MUNICIJU I NAORUŽANJE OD ORUŽANIH SNAGA BIH

Hrvatska firma „Skaut“, na osnovu presude Suda BiH, iz Ministarstva odbrane BiH uveliko izuzima municiju i naoružanje. Međutim, pojedini političari u Federaciji dodatno su podigli tenzije tvrdeći da je u toku pljenidba čak i one municije koja nedostaje Oružanim snagama BiH i koja na tržištu vrijedi višestruko više.

Predsjednik SDP BiH i poslank u Predstavničkom domu BiH, Nermin Nikšić, raspisao se na ovu temu, te poslanička pitanja poslao Pravobranilaštvu, Sudu, VSTS BiH…

Nikšić pita kako je moguće da je dozvoljena pljeniba umjesto novčanog plaćanja, da li je tačno da se na taj način ostaje bez jako deficitarne municije u količini od 1,7 miliona komada metaka kalibra 12,7 milimetara za PAM…

– Koja se cijena na tržištu može postici za MTS koji je predmet pljenidbe, te da li je to razlog pljenidbe municije umjesto isplate u novcu, hoće li neko odgovarati ukoliko se pokaže razlika u cijeni između procijenjene vrijednosti u odnosu na stvarnu cijenu trenutno na tržištu čime se objektivno tražiocu izvršenja omogućava ostvarivanje ekstraprofita – navo je u dopisu upućenom VSTS BiH.
„Ugrožena snabjevenost“

Kako kaže, u vrijeme ratnih sukoba i agresije Rusije na Ukrajinu potpuno je jasno kako u svim ozbiljnim zemljama nastoje osigurati svoju logističku bazu, zadržati i povećati na što veći nivo opremljenost i borbenu gotovost.

– Nažalost, dobio sam informaciju kako uz ionako loše stanje naših oružanih snaga danas imamo ugroženu i logističku snabdjevenost, odnosno vjerovatno jedini takav primjer u svijetu da se od oružanih snaga vrši pljenidba MTS ionako deficitarnog metka 12,7 mm za PAM. Dakle, radi se o tome da ,,Skaut“ (SCOUT) d.o.o. Zagreb traži od Opšinskog suda u Sarajevu po zamolnici Suda BiH da zakaže pljenidbu MTS protiv izvršenika Ministarstva odbrane BiH – navodi Nikšić.

VSTS je ova pitanja samo proslijedio Sudu BiH, odakle je stigao odgovor da je u toku izvršni postupak pokrenut po prijedlogu povjerioca „Skaut“ d.o.o. Zagreb, R. Hrvatska od 5.12. 2019. godine. Postupak je pokrenut na osnovu presude Suda BiH i rješenja o njenom izvršenju.

– Određena je prinudna predaja pokretnih stvari na način kako je to utvrđeno izvršnom ispravom – označenom Presudom Suda BiH, te iz istog razloga ovaj sud nije određivao ni predmet niti sredstva izvršenja, tako ni označenu cijenu municije – kažu u Sudu BiH.
Samo „viškovi“

Za navode Nikšića pitali smo i Ministarstvo odbrane BiH, gdje tvrde da Hrvatima daju samo viškove naoružanja i da to neće umanjiti borbenu gotovost OS BiH.

– Ministarstvo obrane BiH sva sredstva koja predaje u posjed tražiocu izvršenja u skladu sa Presudom Suda BiH broj: S1 3P 019450 15 P, od 15.03.2017. godine i Rješenjem Suda BiH o izvršenju broj: S1 3 I 03429 019 I, od 20.12.2019. godine predaje sa „viškova“ odnosno neperspektivne vojne imovine u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH od 10.06.2009. godine i Rješenja o viškovima od 14.05.2009. godine. Radi se o različitim vrstama i količinama municije i naoružanja (ukupno 68 stavki) a shodno ugovorima koje su zaključila i potpisala bivša enititeska Ministarstva odbrane. MO BiH je, u skladu sa Odlukom Predsjedništva BiH samo realizator istih – kažu za Srpskainfo u Ministarstvu odbrane BiH.

Kada je riječ o municiji pomenutog kalibra od 12,7 mm, u Ministarstvu odbrane potvrđuju da je navedenom presudom obuhvaćena i ova municija, ali koja je svrstana u „viškove”, te kao takva i nije deficitarna za potrebe OS BiH. Tvrde da je starost ove municije između 30 i 55 godina.

– Na osnovu naprijed navedenog evidentno je da izvršenje ove presude neće umanjiti opremljenost i borbenu gotovost OS BiH – kažu u MO BiH.

Sličaj „Skaut“ jedan od je od najstarijih (trajao više od deceniju) i jedan od najkontroverznijih u BiH, koji je čak doveo i do potvrđivanja optužnice protiv nekadašnjeg ministra odbrane BiH, a sada ministra bezbjednosti, Selme Cikotića.
Entitetska ministarstva

Ugovor o prodaji starog, neperspektivnog oružja i vojne opreme sa „Skautom“ svojevremeno su potpisala bivša entitetska ministarsva odbrane 2003. i 2004. godine. Tada je navodno rok za isporuku bio šest mjeseci, a ukupna vrijednost je ostala tajna za javnost.

Kada je došlo do reforme vojske u BiH, obavezu je na sebe preuzelo Ministarstvo odbrane BiH, ali je ugovor, uz manje isporuke, dugo bio ignorisan, zbog čega je „Skaut“ BiH tužio i dobio na sudu. Tačnije firma “Skaut“, koja se bavi trgovinom oružjem i vojnom opremom, tužila je 2017. Ministarstvo odbrane BiH u sporu vrijednom 20 miliona maraka. Presuda zbog tajnosti nije javno objavljena.

Direktor „Skauta“ Gordan Peranec za Radio Slobodna Evropa (RSE) je u februaru 2021. izjavio da ne znaju gdje je ostatak naoružanja i zašto im nije predat.

Ministarstvo je imalo sudski nalog da do 10. januara dostavi informacije gdje i u kojim količinama se nalazi roba radi dalje realizacije izvršenja. To do danas nije dostavljeno, a bez toga Sud ne može nastaviti izvršenje presude – istakao je Peranec.

Tek nakon pomenute presude i naknadnog rješenja o njenom izvršenju, Hrvati su počeli da se namirunju iz skladišta OS BiH. Ministarstvo odbrane BiH pitali smo šta konkretno, na osnovu presude, treba da predaju „Skautu“, ali nam nisu odgovorili, osim podatka da se radi o 68 stavki različitih vrsta municije i naoružanja.
Optužnica

U međuvremenu, Sud BiH je u decembru 2021. potvrdio je optužnicu protiv ministra Cikotića, koja ga tereti da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja u periodu od 2009. do 2011. čime je budžet oštetio za oko 9,7 miliona maraka.

Selmo Cikotić

Cikotić se tereti da je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, tokom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, streljiva i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je Cikotić mijenjao ugovor, potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH.

– Nakon toga je preduzeću „Skaut“ d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naouružanja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu. Na taj način oštetio je budžet za oko 9,7 miliona maraka, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu – saopšteno je iz Tužilaštva BiH u trenutku podizanja optužnice piše Srpskainfo.

č𝘭𝘢𝘯𝘢𝘬 𝘴𝘦 𝘯𝘢𝘴𝘵𝘢𝘷𝘭𝘫𝘢 𝘪𝘴𝘱𝘰𝘥 𝘰𝘨𝘭𝘢𝘴𝘢
Trenutno se čita:
CHRISTIAN SCHMIDT PONOVO U AKCIJI: Promijenit će Ustav FBiH da još više ojača HDZ – ko dobije podršku 2/3 Hrvata u Mostaru bit će vladar Federacije!

Kako bi obezvrijedio Lendin potpis, u OHR-u su proteklih mjeseci tražili rješenje koje bi, istovremeno, ojačalo HDZ BiH, odnosno (pot)predsjednika Pročitaj više

Monstrum pušten na slobodu!

Bojan Prodan iz Višegrada, osumnjičen za napad na Fadila i Ajšu Memišević iz sela Omeragići kod Višegrada pušten je na Pročitaj više

EKSPRESNA REAKCIJA ŽELJKA KOMŠIĆA: “Gospodine Schmidt, ukinite izbore i sa američkim ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta u Federaciji BiH!”

"Umjesto navedenog navodnog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinisticko-fašističkom Pročitaj više

RADOVAN VIŠKOVIĆ KOMENTIRAO DOLAZAK ZORANA MILANOVIĆA U BiH: “Odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika…”

"Derventa je, i prije i poslije posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i Pročitaj više